Vědci popsali teprve druhý případ, kdy se člověk sám vyléčil z nákazy virem HIV

Virus HIV trápí lidstvo už asi půl století. Dokonalé medicínské řešení tohoto problému se zatím vyvinout nepodařilo. Vědci teď ale našli už druhého člověka, jehož imunita se dokázala s virem HIV vypořádat sama, bez pomoci léčiv. Otevírá to cestu pro nové léčebné metody.

Když virus HIV napadne organismus, umístí svého kopie do DNA buněk. Vytvoří tím takzvaný virový rezervoár. Právě tak se HIV dokáže ukrývat před léčbou i imunitou a z této zásobárny se pak do těla uvolňují stále další částice viru.

Dnes už proti HIV existuje léčba, takzvaná antiretrovirová léčiva (ART), která vychází z práce českého vědce Antonína Holého. Ta sice může zabránit tvorbě nových virů, ale nedokáže odstranit rezervoáry. K potlačení viru je tak nutná každodenní léčba.

Existují ale i lidé, kteří mají imunitní systém, jenž je schopný zlikvidovat HIV i bez nutnosti podávání léčiv. Ani tato imunita sice nezničí rezervoáry, ale brání jim pomocí T-lymfocytů v tom, aby prokudovaly další virové částice. Této skupině se přezdívá „elitní kontroleři“.

Vědci našli pacientku, jejíž imunitní systém HIV zcela eliminoval, možná i včetně rezervoárů. Přes analýzu miliard buněk této ženy se nenašla jediná částice HIV. Vědci tento unikátní případ popsali roku 2020.

Jenže už nejde o jedinečnou situaci. Stejná skupina vědců z amerických univerzit totiž teď popsala další takový případ, opět šlo o ženu. Ani u ní se nenašla jediná částice viru HIV, což naznačuje, že její imunitní systém mohl zlikvidovat celý rezervoár. Vědci přitom prostudovali asi 1,19 miliardy krevních buněk a dalších pět set milionů buněk z tkání. Studie o tomto případu vyšla v odborném časopise Annals of Internal Medicine.

Naučit imunitu pracovat podle úspěšného vzorce

„Tato zjištění, zejména když jsme si ho potvrdili u druhého případu, naznačují, že může existovat schůdná cesta ke sterilizačnímu vyléčení pro lidi, kteří toho nejsou schopni sami,“ uvedli autoři.

Jde totiž o náznak, že oba pacienti mají něco společného – tedy že jejich T-lymfocyty reagují podle nějakého vzoru nebo schématu. Je samozřejmě možné, že podobného úspěchu dosáhlo mnohem více lidí, jen to zatím vědci nezachytili. Pokud se vědcům podaří pochopit imunitní mechanismy, které jsou základem této reakce, budou možná schopni vyvinout léčbu, jež naučí imunitní systém ostatních napodobovat tyto reakce v případech infekce virem HIV.

Autoři výzkumu se chtějí v budoucnu zabývat možností vyvolat tento druh imunity prostřednictvím očkování – tedy, aby se imunita „obyčejného člověka“ naučila stejné triky jako imunita „elitního kontrolera“.