V Egyptě vymýtili malárii

Světová zdravotnická organizace (WHO) v neděli oznámila, že udělila Egyptu certifikát země bez malárie. Vymýcení nemoci, která se v této severoafrické zemi vyskytovala od nepaměti, označila za historické.

„Malárie je stará jako egyptská civilizace sama. Ale nemoc, která sužovala faraony, nyní patří do její historie,“ prohlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO pochválila egyptskou vládu a egyptský lid za snahy vymýtit malárii, ale zároveň tamní zdravotnické úřady upozornila, že je nutné „zůstat ve střehu“, aby se nákaza v zemi v budoucnu opět nerozšířila.

Egyptské úřady zahájily první snahy o vymýcení smrtelného infekčního onemocnění přenášeného komáry téměř před sto lety.

Co znamená země bez malárie

Aby země získala potvrzení, že se na jejím území malárie nevyskytuje, musí prokázat, že se jí podařilo v posledních alespoň třech letech zamezit místnímu přenosu nákazy. Navíc musí prokázat, že zavedla opatření proti tomu, aby se na její území nemoc vrátila. Na seznamu států, kde se malárie nevyskytuje, je nyní 44 zemí a jedno území, shrnula WHO.

Malárie je infekční onemocnění, jehož původce přenášejí samičky komárů rodu anopheles. Tito komáři obvykle na člověka útočí od soumraku do úsvitu. Nemoc napadá červené krvinky a jejím hlavním projevem je horečka. Malárie se dá vyléčit, pokud se s léčbou začne okamžitě. Smrtelné nebezpečí představuje hlavně pro malé děti.

Barevná elektronová mikrofotografie zobrazující parazita malárie (vpravo, modře), který se přichytí na lidskou červenou krvinku. Detail ukazuje místo přichycení při větším zvětšení
Zdroj: NIAID

Každoročně si malárie vyžádá přes 600 tisíc životů, zejména z řad afrických dětí, a miliony lidí se jí nakazí. Ačkoliv se v některých zemích proti nemoci očkuje, zavedenými nástroji v prevenci zůstávají moskytiéry a antimalarika.