Trosky čínské rakety dopadly do obydlené oblasti, provázel je toxický dým

Na sociálních sítích se objevilo několik videí, která ukazují, jak k čínské vesnici padají trosky rakety. Podle expertů z nich během pádu unikaly toxické chemikálie, které mohou představovat značnou zdravotní hrozbu. Není to poprvé, co se v této zemi něco takového stalo.

Podle videí na čínských sociálních sítích, která se šíří po internetu, byly v sobotu nad vesnicí v jihozápadní Číně vidět podezřelé trosky rakety řítící se k zemi. Během svého pádu po sobě zanechávaly viditelnou stopu v podobě jasně žlutého kouře.

Experti oslovení americkými zpravodajskými weby předpokládají, že se jedná o trosky čínské rakety Dlouhý pochod 2C. Nasvědčuje tomu zejména časová souhra: tato nosná raketa totiž odstartovala v sobotu ze střediska pro vypouštění družic v jihozápadní provincii Sečuán. Na oběžnou dráhu vynesla družici Space Variable Objects Monitor, který má studovat takzvané gama záblesky hlubokém vesmíru. Podle čínských úřadů byl sobotní start naprostým úspěchem. Záběry ze sociálních sítí ale naznačují něco jiného.

„Kdo vdechne, bude to mít těžké“

Stanici CNN se podařilo záběry geolokovat: trosky v podobě válce padaly nad vesnicí Sien-čchia v provincii Kuej-čou, jež leží u hranic provincie Sečuan, odkud raketa vzlétla. To je silný důkaz o původu tohoto kosmického odpadu. Videa sice už z čínských sociálních sítí zmizela, kolují ale po těch západních, zejména na síti X. Očití svědci mluví o zvuku exploze a nepříjemném štiplavém zápachu.

Podle Markuse Schillera ze Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru se jednalo o zbytky prvního stupně nosné rakety Dlouhý pochod 2C, která používá kapalné palivo sestávající z tetroxidu dusíku a nesymetrického dimethylhydrazinu (UDMH). „Tato kombinace vždy vytváří tyto oranžové kouřové stopy. Je extrémně toxická a karcinogenní,“ řekl CNN Schiller. „Každá živá bytost, která to vdechne, to bude mít v blízké budoucnosti těžké,“ doplnil.

Stejnou příčinu pro charakteristický dým vidí i astrofyzik Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center, kterého oslovil web Gizmodo. „Z prvního stupně rakety uniká palivo, jehož barva odpovídá tetroxidu dusíku. Tato chemická sloučenina je silným oxidačním činidlem, které se používá pro raketový pohon, ale může být smrtelně toxická,“ upozornil.

Podle McDowella se této látce přezdívá BFRC, což by se dalo přeložit jako „zatraceně velký rudý oblak“. „Když vidíte BFRC, utíkáte jako o život,“ dodal vědec.

Opakované incidenty

Tento incident není ojedinělý. Protože tři čínské kosmodromy leží poblíž obydlených míst, už několikrát se něco takového přihodilo. Úmyslně jsou umístěné dál od pobřeží, kde by bylo riziko pádu zbytků rakety nižší, protože v dobách studené války byla tato místa považovaná za bezpečnější vůči případnému nepřátelskému útoku.

Například roku 2002 zranily na severu země zbytky vypuštěné družice chlapce, v prosinci 2023 zase dopadly trosky rakety v jižní provincii Chu-nan na dva domy. Roku 2021 vytkla Číně tento přístup NASA poté, co dopadly do Indického oceánu nedaleko Malediv trosky rakety Dlouhý pochod 5B.

V posledních letech asijská velmoc na problémy přece jen začíná reagovat. Nejnovější kosmodrom v zemi byl postavený na jihu země v ostrovní provincii Chaj-nan. Čínské rakety nové generace by už měly používat kerosin a kapalný vodík, čímž se zbaví výše popsaných toxických pohonných hmot.