Sucho, horko, neúroda. Státy na jihu Afriky se obávají, že přijdou o další slony

Pět zemí v jižní části Afriky, kde žije největší populace slonů na světě, se obává, že v následujících měsících tam uhyne velké množství těchto zvířat. V důsledku velkého sucha se totiž zmenšují zdroje potravy a vody, uvedla agentura Reuters.

Region zažil v období dešťů na přelomu loňského a letošního roku delší období sucha a horka, což vědci připisují jevu El Niño. Fenomén dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě. Jev podle vědců zhoršil dopady změn klimatu, sucho ovlivnilo zásoby vody a potravin pro lidi i hospodářská a volně žijící zvířata.

  • Při El Niñu dochází v obecně chladnější východní části Tichého oceánu podél rovníku k nárůstu teploty povrchu moře oproti dlouhodobému průměru až o více než tři stupně Celsia. To zde způsobuje nadnormální srážky, které zasahují i na západní pobřeží Jižní Ameriky, kde vyvolávají mnohdy katastrofální záplavy. Naopak v Austrálii, západním Tichomoří i Indii často nastává sucho. Pokles tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zeslabení pasátů, takže slábnou povrchové oceánské proudy i přesuny vody bohaté na živiny z hlubin směrem k hladině (takzvaný upwelling) při západním pobřeží Jižní Ameriky. To zde vede k hynutí ryb.
  • La Niña se projevuje naopak teplejší vodou moře podél rovníku oproti normálu až o více než tři stupně Celsia. Způsobuje zesílení srážek v západním Tichomoří, a naopak sucho v jeho centrální části. Nárůst tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zesílení pasátů, takže zesilují povrchové oceánské proudy i upwelling hlubinné vody při západním pobřeží Jižní Ameriky. Označení La Niña (holčička) vzniklo jako protiklad k pojmenování dříve poznané, opačné fáze El Niño (chlapeček, jezulátko).

Zdroj: Slovnik.cmes.cz

Zimbabwe za loňský rok přišlo o 160 slonů v národním parku Hwange, vyplývá z dat zimbabwského úřadu pro ochranu přírody. V sousední Botswaně loni kvůli suchu uhynulo až tři sta slonů. Také další země jako Zambie potvrdily úhyn zvířat ve svých národních parcích, přičemž zambijský ministr životního prostředí Rodney Sikumba označil sucho za zničující.

Zástupci pěti zemí tvořících chráněnou oblast KAZA (Kavango–Zambezi) – Angola, Zimbabwe, Zambie, Botswana a Namibie – se sešli v zambijském Livingstonu, aby diskutovali o udržitelném hospodaření s divokou přírodou. V oblasti žije asi 227 tisíc slonů.

„Sucho má nepříznivý vliv a můžete si všimnout, že většina napajedel v parcích v oblasti KAZA vysychá,“ řekl Sikumba agentuře Reuters na okraj konference. „Při nedostatku vody a potravy uvidíte mršiny rozeseté po parcích,“ dodal.

Peníze na pomoc slonům

Úřad pro správu zimbabwských parků a divoké přírody (Zimparks) uvedl, že ze státního fondu pro řešení katastrof obdržel tři miliony dolarů (přes 68 milionů korun) na posílení zásobování vodou v národních parcích, ale jeho generální ředitel Fulton Mangwanya řekl, že to k záchraně divoké přírody nestačí.

„Máme více než 150 solárních čerpadel. Ani to ale nezabrání úhynu slonů, když udeří velké sucho. Jsme na sucho připraveni, ale některým situacím se vyhnout nedá,“ připouští Mangwanya.

Delegáti na konferenci uvedli, že změny klimatu zhoršily střety mezi divokou zvěří a lidmi, protože sloni zasahují do lidských obydlí při hledání potravy a vody. V loňském roce přišlo v Zimbabwe v důsledku útoků slonů o život padesát lidí.