Start-up vyrobil máslo z oxidu uhličitého

Výroba mléčných produktů má podle miliardáře Billa Gatese příliš vysokou uhlíkovou stopu. Proto podpořil penězi i svým vlivem nový projekt, který chce klasické máslo nahradit umělým.

Kalifornský start-up ze San Jose věří, že dokáže průmyslově vyrábět pomazánku podobnou máslu, a to pouze za použití oxidu uhličitého a vodíku. Zatím to dokáže v malém měřítku. A máslo je jen začátek, ve vývoji je také mléko, zmrzlina, sýr, maso a oleje. Protože proces výroby nemá zatěžovat životní prostředí tolik jako klasická výroba, podpořil projekt americký podnikatel a filantrop Bill Gates.

Společnost Savor ze San Jose používá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že všechny tuky jsou tvořené různými řetězci atomů uhlíku a vodíku,“ napsal Gates na svém blogu. „Pak se rozhodli vyrobit stejné řetězce uhlíku a vodíku – ale bez účasti zvířat nebo rostlin. Nakonec vyvinuli proces, který spočívá v tom, že ze vzduchu vezmou oxid uhličitý a z vody vodík, zahřejí je a zoxidují, čímž dojde k oddělení mastných kyselin a následnému vytvoření tuku.“

Přesvědčit veřejnost bude složité, uznává Gates

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou hospodářská zvířata zodpovědná asi za 14,5 procenta všech globálních emisí skleníkových plynů. Současné alternativy živočišných tuků, které využívají palmový olej, zase přispívají k rozsáhlému odlesňování a ztrátě biologické rozmanitosti. Gates v minulosti podpořil řadu projektů, které se pokoušejí přijít s alternativami masa a dalších produktů, jejichž výroba má negativní dopad na klima.

„Myšlenka přechodu na laboratorně vyráběné tuky a oleje se může zdát na první pohled zvláštní,“ napsal Gates. „Jejich potenciál výrazně snížit naši uhlíkovou stopu je ale obrovský. Využitím osvědčených technologií a postupů se krok za krokem blížíme k dosažení našich klimatických cílů.“

„Máslo“ od Savoru je snadno vyrobitelné, a zejména je jeho produkce jednoduše škálovatelná. To znamená, že se dá vyrábět jak v malém množství, tak i v průmyslové kvantitě. Jeho výroba stojí asi polovinu oxidu uhličitého, který by vznikl při produkci z hovězího dobytka. Mnohem náročnější než výroba ale podle společnosti i Gatese bude přesvědčit lidi, aby vyměnili máslo a další mléčné výrobky za „experimentální“ potraviny. Gates však doufá, že jeho osobní podpora umožní víc než jen zahájit konverzaci.

Dalším problémem je zatím i cena, která zůstává příliš vysoká, aby se dala tato náhražka prodávat za podobnou cenu jako klasické máslo. Hlavně proto, že je drahá výstavba nové infrastruktury, zatímco kravíny a mlékárny fungují desítky let. „Velkou výzvou je snížit cenu tak, aby se výrobky jako Savor staly dostupnými pro masy – buď za stejnou cenu jako živočišné tuky, nebo za nižší,“ napsal Gates. „Máme ale docela dobrou šanci na úspěch, protože klíčové kroky tohoto procesu výroby tuků už fungují v jiných odvětvích,“ věří.