Reinfekce „neviditelným“ omikronem jsou výjimečné. Očkovaných se prakticky netýkají, ukazují data z Dánska

Podle zjištění dánských vědců je ve vzácných případech možné nakazit se krátce po sobě dvěma různými podtypy varianty koronaviru omikron. Nákaza subvariantou BA.2 je možná krátce po infekci původní variantou omikronu označovanou jako BA.1, uvedla studie dánského sérologického institutu SSI, je to ale zcela výjimečné.

Vědci podílející se na studii objevili 47 případů, kdy se ten samý člověk v rozmezí dvaceti až šedesáti dnů nakazil nejdříve koronavirem BA.1 a pak BA.2. Většina z nich měla jen mírné příznaky onemocnění, léčit v nemocnici se nemusel dokonce nikdo z nich. 

Detailní analýza prozradila, že 42 osob (89 procent) nebylo očkováno, tři (6 procent) bylo očkováno dvakrát, zatímco dva (4 procenta) byli očkováni pouze jednou. U osob s posilovací třetí dávkou se nevyskytla reinfekce ani jednou. Přitom v Dánsku už má vakcínu proti covidu drtivá většina populace – 81 procent je očkováno alespoň dvakrát, posilovací očkování má už 62 procent populace.

Variantě omikronu BA.2 se také říká „neviditelná“, protože se hůře odhaluje některými druhy PCR testů. Omikrony BA.1 a BA.2 se od sebe liší asi čtyřicítkou mutací. Tento rozdíl je poměrně významný, nebyl ani mezi některými jednotlivými variantami. V Dánsku tvoří BA.2 více než 88 procent případů, ve Spojeném království, Jihoafrické republice a Norsku začalo procento případů také přibývat. 

WHO uklidňuje

Epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria van Kerkhoveová v úterý zopakovala, že neexistují důkazy, že by nákaza subvariantou BA.2 měla závažnější průběh než infekce BA.1. „Nesledujeme rozdíl v závažnosti průběhu BA.1 ve srovnání s BA.2,“ řekla podle agentury AFP. Uvedla také, že BA.2 by měla být nadále klasifikována jako „varianta vzbuzující obavy“ a že by stále měla být označována jako omikron.

Některé studie na zvířecích modelech v uplynulých týdnech vzbudily obavy, protože naznačovaly, že BA.2 u nich vážnější průběh má. Tyto nové výsledky naznačjí, že u lidí to nemusí být pravda, nicméně na přesnější výsledky bude ještě zapotřebí počkat.

WHO uvedla, že bude nadále pečlivě sledovat linii BA.2 jako součást varianty omikron a žádá všechny země, aby byly i nadále ostražité, sledovaly a hlásily sekvence a prováděly nezávislé a srovnávací analýzy různých sublinií omikronu.