Předávání Nobelových cen se letos nese ve znamení covidu. Tradiční ceremoniál se nekoná

Francouzka Emmanuelle Charpentierová v pondělí převzala na švédském velvyslanectví v Berlíně Nobelovu cenu za chemii. Kvůli pandemii covidu-19 se letos nekoná slavnostní recepce na radnici ve Stockholmu, laureáti si tento týden ceny převezmou od švédských diplomatů v zemích, kde žijí.

Charpentierová letos získala Nobelovu cenu spolu s Američankou Jennifer Doudnaovou za vývoj takzvaných molekulárních nůžek CRISPR-Cas9, s jejichž pomocí mohou vědci s vysokou přesností změnit genetickou informaci živočichů, rostlin a mikroorganismů. Tato technologie přispívá k novým léčbám rakoviny a mohla by naplnit sen o vyléčení dědičných chorob.

Jednapadesátileté Francouzce žijící v Německu předal ocenění švédský velvyslanec v Berlíně Per Thöresson. S cenou se pojí odměna ve výši deseti milionů švédských korun (26 milionů Kč), což je o milion švédských korun více než loni.

Nobelovy ceny bez ceremoniálů

Běžně se Nobelovy ceny předávají 10. prosince, tedy na výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Kvůli pandemii covidu-19 byla ale ceremonie ve Stockholmu zrušena. Nekoná se ani slavnostní recepce v Oslu, kde se předává Nobelova cena za mír.

Prestižní ocenění za literaturu už v neděli převzala americká básnířka Louise Glücková. Ceremonie se podle agentury AP konala v její zahradě. V úterý se bude předávat cena za fyziku v Londýně, kde ji převezme Roger Penrose, a v Mnichově, kde ji obdrží Reinhard Genzel.

Medaili a diplom tento týden dostanou i laureáti ocenění zpoza Atlantiku: Harvey Alter (fyziologie a lékařství) ve Washingtonu, Charles Rice (fyziologie a lékařství) v New Yorku a Robert Wilson, Paul Milgrom (oba ekonomie), Jennifer Doudnaová (chemie) a Andrea Ghezová (fyzika) v Kalifornii. Kdy a kde cenu za lékařství převezme Brit Michael Houghton, který žije v Kanadě, zatím není jasné.

Zástupce Světového potravinového programu (WFP), který získal Nobelovu cenu za mír za úsilí v boji proti hladu a za zlepšení podmínek v konfliktních oblastech, převezme cenu v závěru týdne v Římě.