OBRAZEM: Teleskop Euclid ukázal detaily kosmu v nebývalém detailu

Evropská kosmická agentura zveřejnila nové snímky z kosmického teleskopu Euclid. Ten odstartoval minulý rok v létě a zaměřuje se na snímání velkých částí vesmíru s nebývalou ostrostí. Od snímků si astronomové slibují, že jim pomohou pochopit, jak ve vesmíru funguje takzvaná temná hmota a temná energie. A také zjistit více informací o tom, jak se vesmír vyvíjel a jaká ho čeká budoucnost.

Nové snímky jsou součástí balíčku prvních vědeckých dat této mise. Vyšly necelý rok po vypuštění kosmického dalekohledu a zhruba šest měsíců poté, co teleskop poslal své první barevné snímky vesmíru.

„Euclid je jedinečná, průkopnická mise. A tohle jsou první soubory dat, které jsme zveřejnili; jde o důležitý milník,“ říká Valeria Pettorinová, která se na tomto výzkumu v ESA podílí. „Snímky a související vědecké poznatky jsou působivě rozmanité. Zahrnují celou řadu vědeckých aplikací, a přesto představují pouhých 24 hodin pozorování. Tohle je zatím jen náznak toho, co Euclid dokáže. Těšíme se na dalších šest let dat, která nás čekají!“

Evropská kosmická agentura zveřejnila nové snímky z kosmického teleskopu Euclid (zdroj: ČT24)

Astronomové se v prvních pozorováních zaměřil na 17 astronomických objektů, od blízkých oblaků plynu a prachu až po vzdálené kupy galaxií. Cílem tohoto průzkumu je odhalit tajemství temného vesmíru a zjistit, jak a proč vesmír vypadá tak, jak vypadá dnes. „Tento vesmírný teleskop má řešit největší otevřené otázky v kosmologii,“ dodává Pettorinová. „A tato první pozorování jasně ukazují, že Euclid je pro tento úkol více než vhodný.“

Euclid má za cíl vystopovat skryté základy vesmíru připomínající síť, zmapuje miliardy galaxií na více než třetině oblohy, prozkoumá, jak se náš vesmír formoval a vyvíjel v průběhu kosmické historie, a prozkoumá nejzáhadnější z jeho základních složek: temnou energii a temnou hmotu.

Unikátní přístroj

Snímky získané pomocí Euclidu jsou nejméně čtyřikrát ostřejší než ty, které se dají pořídit pozemními dalekohledy. Pokrývají rozsáhlé oblasti oblohy a nahlížejí daleko do vzdáleného vesmíru pomocí viditelného i infračerveného světla.

„Bez nadsázky lze říci, že výsledky, které přicházejí z Euclidu, jsou bezprecedentní,“ doplňuje vědecká ředitelka ESA, profesorka Carole Mundellová. „První snímky vydané v listopadu jasně ilustrovaly obrovský potenciál dalekohledu při zkoumání temného vesmíru a ani tato druhá várka není jiná,“ říká.

„Krása Euclidu spočívá v tom, že pokrývá velké oblasti oblohy s velkou hloubkou a podrobností a dokáže zachytit širokou škálu různých objektů na jednom snímku – od slabých po jasné, od vzdálených po blízké, od nejhmotnějších kup galaxií po malé planety. Získáme tak velmi detailní i velmi široký pohled najednou. Tato úžasná všestrannost vedla k mnoha novým vědeckým výsledkům, které v kombinaci s výsledky z průzkumu Euclidu v příštích letech výrazně změní naše chápání vesmíru,“ dodává Mudellová.