Euclid ukázal první snímky vesmíru. Naznačují, že může odhalit záhadu temné hmoty a energie

Mise vesmírného dalekohledu Euclid zveřejnila své první barevné snímky. Podle Evropské vesmírné agentury (ESA) jiné teleskopy takové fotografie zatím nebyly schopné vytvořit; ty z Euclidu jsou výjimečně ostré a současně zabírají rozsáhlou část oblohy do velké hloubky.

První snímky kosmického dalekohledu ukazují plný potenciál tohoto přístroje. Dokazují, že teleskop je připravený splnit svůj cíl: vytvořit doposud nejrozsáhlejší 3D mapu vesmíru a odhalit některá jeho tajemství.

  • Lidé žijí v prostoru, který je tvořený hmotou – tedy atomy. Ty ale tvoří jen asi 4,6 procenta kosmu.
  • Dalších 23 procent kosmu je tvořeno takzvanou temnou hmotou.
  • A drtivá většina vesmíru je pro lidstvo zcela neviditelná, 72 procent ho totiž tvoří takzvaná temná energie.

Mise Euclid má před sebou nelehký úkol: prozkoumat, jak temná hmota a temná energie způsobily, že náš vesmír vypadá tak, jak dnes vypadá. Tedy co je zač těch asi 95 procent našeho vesmíru, jimž nerozumíme – protože je neumíme pozorovat. Astronomové přitom vědí, že temná energie i temná hmota velmi slabě ovlivňují své okolí, pohyb i vzhled jiných vesmírných objektů. 

Aby Euclid tento temný vesmír odkryl, bude příštích šest let pozorovat tvary, vzdálenosti a pohyby miliard galaxií až do vzdálenosti deset miliard světelných let. Vytvoří tak největší vesmírnou 3D mapu, jaká kdy vznikla.

Snímky zveřejněné v úterý jsou vynikajícím důkazem výjimečných schopností dalekohledu: ukazují objekty od jasných hvězd až po slabé galaxie, které přitom zůstávají mimořádně ostré, ať se přiblíží i ty nejvzdálenější z nich.

„Temná hmota stahuje galaxie k sobě a způsobuje, že se otáčejí rychleji, než se dá vysvětlit jenom pomocí viditelné hmoty. Temná energie zase pohání zrychlené rozpínání vesmíru. Euclid poprvé umožní kosmologům studovat tyto soupeřící temné záhady společně,“ vysvětluje vědecká ředitelka ESA Carole Mundellová. „Euclid nám umožní udělat skok v našem chápání vesmíru – a tyto nádherné snímky ukazují, že mise je připravena pomoci zodpovědět jednu z největších záhad moderní fyziky.“

„Astronomické snímky, které obsahují tolik detailů, jsme ještě nikdy neviděli. Jsou ještě krásnější a ostřejší, než jsme mohli doufat. Ukazují nám spoustu dříve neviděných prvků v dobře známých oblastech blízkého vesmíru. Teď jsme připravení pozorovat miliardy galaxií a studovat jejich vývoj v průběhu kosmického času,“ dodává René Laureijs z projektu Euclid.

Martin Lulák hovořil o prvních snímcích z evropského teleskopu Euclid (zdroj: ČT24)