Naděje pro vymírající delfíny žije. Kambodža se snaží zachránit ikonické orcely

Řeka Mekong v Kambodži byla statisíce let domovem mnoha druhů ryb, ale také unikátních delfínů orcel tuponosých. Žily jich zde až desetitisíce. Ovšem v 70. letech začali delfíni vymírat, a to velmi rychle. Na přelomu tisíciletí jich zbývalo posledních sto kusů. Mimořádná opatření kambodžské vlády ale dala vzácným orcelám naději.

Orcely tuponosé, kterým se dříve říkalo delfín tuponosý, jsou dva až tři metry dlouhé, mají typickou kulatou hlavu a drobnou hřbetní ploutev. Připomínají známější běluhy, jen jsou oproti nim výrazně menší. Na první pohled nevinný a roztomilý savec začal z řeky mizet v době, kdy se vlády nad zemí chopili Rudí Khmerové. Následná válka vedla ke kritickému nedostatku potravin a zoufalí lidé začali delfíny lovit.

Orcela tuponosá
Zdroj: C. Berjeau/ Wikimedia Commons

Ani později se ale orcelám nevedlo lépe. Jejich stavy snížil lov ryb do velkých sítí, do nichž se tito delfíni zamotali a zemřeli v nich. Teprve po roce 2000 se začala situace řešit, to už ale byly orcely v Mekongu na vyhynutí. Podle sčítání z roku 2015 jich zbývalo dokonce už jen osmdesát.

Už o rok později se ale začaly objevovat první dobré zprávy. Poté, co kambodžská vláda prosadila řadu opatření na ochranu těchto inteligentních savců, se jejich počet zvýšil na 92. To je největší množství za více než dvacet let.

Přírodovědce příjemně překvapilo, že po letech našli i devět mláďat. Tento pozitivní vývoj pokračuje dál, během prvních měsíců letošního roku zaznamenali vědci další tři nová mláďata.

Na jásání je brzy

Experti, kteří se snaží o zachování těchto unikátních tvorů, ale zatím nejásají, byť situaci považují za velmi nadějnou. Orcely tuponosé stále ohrožují sítě a pytláci, dalším problémem je plánovaná stavba přehrady Sambor, která výrazně zasáhne do míst, kde tito delfíni žijí.

Populace je stále ještě příliš malá na to, aby byla stabilní, snadno ji může poškodit jakákoliv větší událost. Podle Marka Drewa ze Světového fondu na ochranu přírody je ale vývoj pozitivní.

Hvězdy ekoturismu

V roce 2012 se Kambodža rozhodla vyhlásit řeku chráněnou zónou. V oblastech, kde žijí delfíni, se nesmí lovit. Dohlíží na to jednotka 32 strážců a podle vládních údajů to pomohlo k výraznému poklesu úmrtnosti orcel.

Dobrý dopad měla i užší spolupráce s místními komunitami. Ty pomáhají s ekoturismem, který v oblasti Mekongu začal kvést.

Biologové navíc konstatovali, že vidí také pozitivní vliv na oblasti ležící v okolí chráněných míst. Projevuje se zde totiž lavinový efekt. Řeka je jeden organismus a kladné dopady na jednom místě jejího toku se projeví i na těch dalších. 

Říční delfíni jsou méně známí než jejich příbuzní žijící v oceánech. Existuje jich více druhů, ale čelí velkému tlaku moderní lidské civilizace. Například delfínovec čínský, který žil v řece Jang-c'-ťiang a v jezeře Tung-tching-chu, se stal roku 2007 prvním savcem, který za půlstoletí vyhynul, a vůbec prvním kytovcem v moderní době.

Orcely tuponosé se vyskytují na třech místech, kromě Mekongu žijí i v indonéské řece Mahakam a v řece Iravádí v Myanmaru.