Vůbec první záchrana ohrožené sviňuchy. Vědcům pomohli armádní delfíni

Expertům se ve spolupráci s mexickou vládou poprvé podařilo vypátrat a zachránit mládě sviňuchy kalifornské, která je nejohroženějším mořským savcem. Využili k tomu i delfíny vycvičené americkým námořnictvem.

Sviňuchy kalifornské se často chytaly do obřích rybářských sítí určených pro smuhu MacDonaldovu neboli totoabu. Mexiko tyto sítě před pár měsíci zakázalo. V současné době přežívají poslední tři desítky sviňuch kalifornských, ještě před pěti lety jich přitom bylo několik stovek.

Záchranu zvířat, kterým se přezdívá „mořská kravička“, se snaží zajistit projekt na ochranu přírody VaquitaCPR ve spolupráci s mexickým ministrem životního prostředí Rafaelem Pacchianem. Podle odborníků zachráněné zvíře vykazovalo známky stresu, Pacchiano ale mluví o velkém úspěchu.

  • Patří k nejmenším kytovcům na světě. Jedná se o endemický živočišný druh, který žije pouze na severu Kalifornského zálivu v Mexiku. Dosahuje délky 150 centimetrů a váhy do 50 kilogramů. Samice obvykle bývá větší než samec. Sdružuje se v pobřežních mělkých vodách, na otevřené moře vyplouvá jen zřídka. Živí se menšími rybami. Tělo má šedou barvu, okolo ústní dutiny a očí má tmavý proužek.

Odchycené mládě sviňuchy bylo asi půl roku staré a experti přijali opatření k ochraně jeho zdraví. „Nikomu se ještě nepodařilo odchytit a starat se o sviňuchu, a to ani po krátký čas. Je to vzrušující okamžik a v důsledku jsem si jistý, že je můžeme zachránit před vyhynutím,“ podotkl mexický ministr.

Mládě bylo vypuštěno zpět do moře v Kalifornském zálivu v místě, kde byly spatřeny i jiné sviňuchy. Předtím mu experti odebrali vzorky tkáně, které budou zkoumat.

Záchrana sviňuchy kalifornské
Zdroj: vaquitacpr.org

Pacchiano v létě oznámil, že v září by jeho vláda ráda využila delfínů vytrénovaných americkým námořnictvem, kteří by měli vyhledávat sviňuchy a nahnat je do chráněné oblasti, kde by měly být v bezpečí.

Touto oázou má být severní část Kalifornského zálivu a okolní pevnina, kde leží mexická biosférická rezervace Alto Golfo de California y Delta del Río Colorado. Americká armáda jinak trénuje delfíny hlavně pro případ pátrání po pohřešovaných potápěčích.

Armádní delfín
Zdroj: Wikimedia Commons

Projekt VaquitaCPR získává peníze od soukromých dárců i vlády. Používá akustický monitorovací systém, který pomáhá najít zbývající sviňuchy pomocí zvuku. Toto monitorování podporuje od roku 2012 Světový fond na ochranu přírody (WWF) a provozuje jej Národní institut pro ekologii a změnu klimatu v Mexiku (INECC).

WWF podporuje také pátrání po zapomenutých rybářských sítích, které jsou často nelegální a sviňuchy a další tvory zcela zbytečně zabíjejí.