Na ISS letí zásoby z USA a Ruska. Astronauti dostanou geneticky modifikované myši i běžecký pás

Astronauti na Mezinárodní kosmické stanici ISS dostanou během následujících dnů dvě várky zásob. Ve čtvrtek odstartovala raketa společnosti SpaceX a v pátek ruská raketa Sojuz.

Z Mysu Canaveral na Floridě ve čtvrtek po jednodenním odkladu úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon.

Loď soukromé společnosti SpaceX dopraví na ISS třítunový náklad, v němž podle Kennyho Todda z NASA v předvánočním období nechybí ani dobroty určené na sváteční stůl.

Kromě toho převezme šest astronautů, kteří v současnosti stanici obývají, například čtyřicet živých samiček myší. Ty budou součástí experimentu týkajícího se tělesné kondice při pobytu ve vesmíru. Kvůli jinému pokusu zaměřenému na sladování posílá pivovarská skupina Anheuser-Busch astronautům zrna ječmene. Stanice dostane také nové vylepšení: dok pro roboty, kteří by měli zjišťovat, jestli z ISS neuniká plyn. Přistání Dragonu, pro nějž jde už o 19. misi, se na ISS plánuje na neděli 8. prosince.

Ruská mise k ISS

V pátek dopoledne odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz-2.1 a úspěšně vynesla na oběžnou dráhu nákladní loď Progress MS-13. Ruský vesmírný kamion na Mezinárodní vesmírnou stanici dopraví zásoby a další náklad.

Přistání lodi u spojovacího uzlu modulu Pirs ruské sekce ISS je podle ruské vesmírné agentury Roskosmos plánováno před polednem v pondělí 9. prosince. Progress MS-13 na stanici dopraví celkem 2,5 tuny nákladu. Podle serveru Spaceflight.now jde o 1350 kilogramů suchého nákladu uloženého v izolovaném oddělení lodi (včetně potravin i vánočních dobrot), 650 kilogramů paliva pro pohonný systém ruské části stanice, 420 kilogramů vody a 50 kilogramů kyslíku.

Mezi přepravovaným nákladem je také náhrada za poškozený pás zařízení, na němž se kosmonauti běháním udržují v kondici. Podle agentury DPA na palubě Progressu je také počítač potřebný pro německo-ruský projekt Icarus, zaměřený na sledování migrace a životních podmínek různých druhů zvířat z oběžné dráhy kolem Země.

K orbitálnímu komplexu by Progress MS-13 měl zůstat připojený do července příštího roku. Loď, kterou posádka postupně naloží odpadem, pak při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry.