Lidé, kteří konzumují čokoládu, mají nižší šanci na vznik srdečních arytmií. Muži však potřebují na ideální ochranu sníst mnohem více čokolády než ženy.
O blahodárném vlivu čokolády na lidský organismus existuje množství lidových moudrostí, v poslední době však přibývá i vědeckých studií, které některé z těchto zkušeností potvrzují. V odborném časopise Heart vyšla v květnu rozsáhlá práce, která se věnovala vlivu konzumace čokolády na lidské srdce.
Příznivý vliv na odolnost srdce vůči arytmii prokázala studie nejsilněji u jedné čokolády týdně u žen a 2–6 čokolád týdně u mužů. Fibrilace síní, tedy celosvětově nejrozšířenější arytmie, ročně postihne asi 33 milionů lidí, výrazně snižuje délku života – přitom na ni neexistuje žádná jednoduchá léčba ani prevence. O to důležitější jsou výsledky nové práce mezinárodního vědeckého týmu.
Vědci, kteří na ní pracovali, vycházeli z dat o 55 tisících lidech ve věku mezi 50 a 64 lety, které byly shromážděny pro jinou vědeckou studii v Dánsku.
Protože v dotazníku, který starší práci doprovázel, účastníci uváděli i svou stravu, měli lékaři přístup k detailním údajům o tom, jaký jídelníček má nejbližší spojitost se srdečními poruchami. V dotazníku nezazněla informace, jaký druh čokolády lidé konzumují – nejoblíbenější čokoládou v Dánsku je ta mléčná.
Čokoláda a škola prospívají srdci
Osoby, které měly menší problémy se srdeční arytmií, spojovaly podle výsledků práce nejčastěji dva faktory: častější konzumace čokolády a vyšší vzdělání. Během 13,5 let, kdy studie probíhala, přibylo mezi sledovanými lidmi 3346 nových případů fibrilace síní. U osob, které konzumovaly čokoládu často, jich bylo přibližně o 10 procent méně než u těch, kdo se čokoládě spíše vyhýbali.
Navíc obecně platilo, že u žen se tato porucha objevovala výrazně méně často – aby se pravděpodobnost ještě snížila, stačilo jim navíc menší množství zkonzumované čokolády: jen jedna dávka čokolády oproti 2–6 dávkám u mužů.
Tato studie neřešila příčinu a následek, takže není jisté, zda opravdu čokoláda přímo ovlivňuje něco v srdci, anebo je její konzumace jen vedlejším efektem spojeným s nějakým jiným faktorem – například s vyšším životním stylem, který umožňuje nákup většího množství čokolády.
Je také možné, že na srdce má kladný dopad některá látka spojená s čokoládou, například mléko nebo jiné přísady. Navíc je dobré si uvědomit, že obsah čokolády v čokoládových produktech se po celém světě značně liší; výsledky dánské studie tedy nemusí být nutně přenositelné na jiné státy.




