Legální je jen v pěti zemích, přesto ženská obřízka ročně zabije desítky tisíc žen, upozornila studie

Podle nové studie je mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) v zemích, kde se ještě provádí, jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Každoročně kvůli němu zemře více než 44 tisíc žen a mladých dívek.

Ženská obřízka má v těchto zemích na svědomí více úmrtí než jakákoli jiná příčina s výjimkou  střevní infekce (obvykle v důsledku konzumace kontaminovaných potravin nebo vody), respirační infekce a malárie. Praktikuje se ve 28 zemích světa, v pěti z nich je legální.

Autoři výzkumu na základě svých zjištění žádají, aby se mrzačení ženských pohlavních orgánů v Mali, Malawi, Čadu, Sieře Leone i Libérii ocitlo mimo zákon. Právní změna podle nich může vést po čase i ke změně kultury. Současně uvádějí, že je třeba zvýšit úsilí o odstranění mrzačení ženských pohlavních orgánů v zemích, kde se praktikuje bez opory v zákoně.

Ženská obřízka nemá žádné výhody

Na výzkumu pracoval tým vědců z univerzit v Birminghamu a Exeteru, výsledky vydali v odborném časopise Scientific Reports. Analyzovali počty dívek, u nichž bylo poškozování pohlavních orgánů prováděno v Beninu, Burkina Fasu, Kamerunu, Čadu, Pobřeží slonoviny, Egyptě, Etiopii, Guineji, Keni, Mali, Nigeru, Nigérii, Senegalu, Sieře Leone a Tanzanii.

Spoluautor studie James Rockey z Birminghamské univerzity uvedl: „Naše výsledky ukazují, že mrzačení ženských pohlavních orgánů je hlavní příčinou úmrtí dívek a mladých žen v zemích, kde se praktikuje. Trvalá změna ale vyžaduje změnu postoje k mrzačení ženských pohlavních orgánů v těchto komunitách.“

Zjistit přesná čísla je složité, ale odhady, k nimž výzkum dospěl, říkají, že kvůli tomuto zákroku zahyne ročně 44 320 dívek a žen. Ty, které přežijí, pak trpí mnoha dalšími zdravotními i duševními problémy, jimž ale vědci v tomto výzkumu nevěnovali pozornost, soustředili se pouze na úmrtí. Badatelé také zdůrazňují, že zákrok nepřináší žádné zdravotní výhody, protože se při něm odstraňuje zcela zdravá a funkční tkáň.

Přesto jsou autoři optimisté: „Máme opravdu důvod k optimismu. Výzkum v oblasti neinfekčních nemocí ukazuje, že účinné zásahy jsou možné. Problém je, že změna patriarchálních postojů často zaostává za jinými společenskými změnami. Důležitým prvním krokem by bylo, kdyby se FGM v zemích stala nezákonnou.“

Mnoho komplikací

Na celém světě žije v současné době více než 200 milionů žen a dívek, které obřízku podstoupily, mnohdy v nehygienických podmínkách a bez lékařského dohledu. Důsledkem bývají silná bolest, krvácení a infekce nakažlivými nemocemi.

Současně se ví, že tato operace také vede k porodním komplikacím pro matku, snížení uspokojení při pohlavním styku, ale také k jeho větší bolestivosti.  Obřízka vede i k mnoha dalším dlouhodobým fyzickým zdravotním problémům, stejně jako k trablům duševním. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že celkové náklady na léčbu dívek a žen po FGM činily v roce 2018 1,4 miliardy dolarů.

Zatím neexistovaly žádné systematické důkazy o roli FGM v globální dětské úmrtnosti, tato práce je první, která ukazuje, že FGM ohrožuje při porodu nejen matku, ale také hrozí vyšší pravděpodobnost úmrtí dítěti.

Klíčovým sociálním rozměrem mrzačení ženských pohlavních orgánů je jeho dopad na manželství. Například v západní Africe ovlivňuje tato praxe možnosti žen uzavřít sňatek kvůli patriarchální kultuře a institucím.