Lední medvědi se stále častěji mění v kanibaly, hlásí ruští vědci

Ruští vědci zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy. Zda to souvisí pouze s klimatickými změnami, není podle Severcovova ústavu ekologie a evoluce jasné.

 „V některých ročních obdobích se nedostává potravy. To pak větší samci napadají samice s mladými,“ uvedl Ilja Mordvincev z ruského Severcovova ústavu. Běžně lední medvědi loví na zamrzlých mořích ploutvonožce, jako jsou tuleni. Protože ale Severní ledový oceán nyní dostatečně nezamrzá, vydávají se medvědi hledat potravu na pevninu.

V posledních měsících se v řadě případů stalo, že se tyto šelmy přiblížily k lidským obydlím, a podle Mordvinceva k tomu dochází stále častěji.

Vědec se domnívá, že medvědi se přizpůsobují rostoucím teplotám, což vede i k případům kanibalismu. K pojídání se navzájem u medvědů vždy docházelo, nynější nárůst je ale podle ruského experta důvod k obavám.

Člověk proti medvědovi

Někteří odborníci to vysvětlují i tím, že jak se rozšiřuje lidská populace do teritorií obývaných medvědy, uniká kanibalismus hůře lidské pozornosti. „Dříve nebylo v Arktidě tolik lidí, aby mohli tolik případů kanibalismu zaznamenat. Nyní taková upozornění nechodí jen od vědců,“ dodal Mordvincev, který zmínil hlášení od těžařů či vojáků. Konkrétní čísla ale nezmínil.

Zdravotní stav ledních medvědů v Rusku hodnotí Mordvincev jako dobrý, ve sledovaných regionech nebyl nalezen žádný mrtvý kus, který by vykazoval jako příčinu úhynu vyčerpání.

Osud medvědů

Historicky se něco podobného stalo také u evropských medvědů hnědých. V minulosti šlo o masožravé obyvatele nížin, jak je ale začínal ovládat člověk, museli medvědi před jeho vlivem ustupovat do stále vzdálenějších oblastí, zejména pak do hor.

Protože v nových oblastech neměli kvůli nedostatku rostlin dostatek kořisti, změnili i stravu. Kvůli tomu dnes většina evropských medvědů žije spíše v horách a většinu jejich potravy tvoří rostliny, masem si přilepšují jen občas.