Koně osedlal, uprchnout nestihl. Nový objev z Pompejí ukazuje, jaká byla smrt v sopečném oblaku

Sopka, která v roce 79 po Kristu zničila Pompeje, zabíjela nejen jejich lidské obyvatele, ale také zvířata. Ukazuje to nový objev, jejž představili italští archeologové. Ve městě totiž objevili dokonale zachované zbytky osedlaného koně.

Archeologové koně našli v jednom z nejvíce zkoumaných míst Pompejí, ve slavné Vile tajemství. Jde o stavbu na okraji města zasaženou především popelem ze sopky, který celou budovu zasypal několikametrovou vrstvou. Ta celý objekt téměř na dva tisíce let izolovala před vzduchem i lovci pokladů.

Podle Massima Osanna, který archeologický výzkum v této oblasti vede, se muselo jednat o zvíře patřící nějakému vysoce postavenému vojenskému veliteli, s velkou pravděpodobností dokonce generálovi.

Sopka přinesla smrt

Když v roce 79 po Kristu vybuchla sopka Vesuv, byly Pompeje zasypané směsí žhavého popela a kamení. Obyvatele zasáhl oblak horkého plynu a rozžhavených skal – tento takzvaný pyroklastický proud se pohyboval tak rychle, že lidé nestihli uprchnout a zemřeli mnohdy na místech, kde žili. Erupce připravila o život tisíce místních.

Stejný osud postihl i doposud neznámého majitele koně. Archeologové odhadují, že muž erupci viděl a chtěl před ní uprchnout právě na tomto zvířeti. Kůň byl totiž připravený k cestě – měl sedlo i kompletní postroj. Pyroklastický oblak ale postupoval rychleji. 

Výzkumníci na místě nalezli také roztavené kousky bronzového kování a pozůstatky dalších dvou koní, ti ale byli neosedlaní.

Vila Tajemství, která leží na severním okraji Pompejí, patří k nejlépe zachovaným částem města – archeologové ji zkoumají už od roku 1909. V posledních letech ale vydává díky lepším detekčním technologiím světu spoustu nových objevů.