Kometa v říjnu vidět bude, slibují astronomové. Možná i pouhým okem

Američtí astronomové nedávno oznámili, že by kometa Tsuchinshan-ATLAS mohla ve druhé polovině října zjasnit. Potvrdili to teď čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Původně existovala i pravděpodobnost, že by mohla kometa poblíž Slunce zaniknout.

Americký vědec Joseph N. Marcus zveřejnil 10. září výpočty, které uváděly, že by se kometa zjasnila vlivem optického efektu, který se dá přirovnat ke zjasnění světlometů protijedoucího auta v mlze. Zjednodušeně: kometa se přiblíží k Zemi pod takovým úhlem, že se prach v její atmosféře stane jasněji viditelným, a to „rozsvítí“ celé těleso. A díky tomu by mohla být kometa výrazně jasnější, než předpověď původně uváděla. Aby se to ale doopravdy stalo, musela by mít kometa opravdu hodně prachových částic.

Jestli tomu tak je, se pokusil zjistit český vědec Martin Mašek z Fyzikálního ústavu Akademie věd, který kometu pozoroval pomocí robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. Výsledky ukázaly, že těleso má prachu opravdu dostatek, což potvrzuje Marcusovu předpověď.

Další bádání jiných vědců přinášejí pro pozorovatele ještě jednu pozitivní zprávu: zánik komety je krajně nepravděpodobný. Vědci tak předvídají, že kometa bude poměrně jasně viditelná. Možná i pouhým okem.

Aktuální snímek komety získaný ráno 24. 9. 2024 pomocí dalekohledu FRAM na Observatoři Pierra Augera v Argentině. Barevný snímek vznikl složením tří snímků, které byly pořízeny třemi různými barevnými filtry
Zdroj: Fyzikální ústav AV ČR/ Martin Mašek

Možná jasnější než Neowise

„Zda splní parametry velké komety, nelze s jistotou říct, protože by musela být pohodlně viditelná okem, včetně alespoň desetistupňového dlouhého ohonu, i na nikoli úplně tmavé obloze. Poslední kometou, která tyto parametry na naší obloze splnila, byla v roce 1997 kometa C/1995 O1 (Hale-Bopp),“ vysvětlil Jakub Černý ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Komet, které byly za poslední desítky let alespoň částečně pozorovatelné pouhým okem, také není mnoho: McNaught roku 2007, Lovejoy roku 2011 a Neowise roku 2020. Tsuchinshan-ATLAS by ale mohla být viditelná lépe než všechny tři výše jmenované.

Lidé v Česku budou moci kometu pozorovat ve dvou obdobích. První nastane v prvních sedmi dnech října, kdy bude Tsuchinshan-ATLAS vidět nízko nad obzorem před východem Slunce. Pro lepší viditelnost pomůže vyšší nadmořská výška.

Ještě lepší podmínky pro pozorování ale nastanou, až když se kometa začne Slunci vzdalovat, což se očekává okolo 11. října. Na večerní obloze kolem 19:00 by v tomto období mohla být velice jasná a mít i poměrně jasný ohon. Nejblíže Zemi se ocitne 12. října. Lidé ji budou moci pozorovat vlevo od Arctura, jasné hvězdy, kterou snadno najdou, protože k ní míří zahnutá oj Velkého vozu. Nejlepší období pro pozorování potrvá do 20. října.