Zelená kometa mezi dvěma vozy. Český snímek pořízený ze Slovenska ocenila NASA

Astronomickým snímkem dne označila NASA v úterý kompozici českého fotografa Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě. Ten na snímku „A Comet and Two Dippers“ neboli Kometa a dva vozy zachytil kometu C/2022 E3 ZTF, která je nyní při vhodných podmínkách viditelná i pouhým okem.

Fotograf snímek pořídil 26. ledna 2023 ve Vysokých Tatrách, kam se vydal za jasným počasím nad hladinu inverze. Cílem bylo pozorovat kometu C/2022 E3 ZTF, která se v té době nacházela mezi fotogenickými hvězdnými uskupeními Malého a Velkého vozu.

Snímek vznikl okolo druhé hodiny ranní. Autor nasnímal celkem 90 jednotlivých půlminutových expozic světelným teleobjektivem na plnoformátový, takzvaný modifikovaný aparát, díky čemuž vynikly barvy ohonu komety. Současně využil metody, která kompenzovala zemskou rotaci. Jednotlivé snímky pak složil do jednoho obrazu pomocí matematického kombinování dat, které výsledný obraz očistilo od digitálního šumu a odhalilo slabší struktury v ohonu komety i prašné mlhoviny v okolí hvězdy Polárky.

V době snímání se kometa ještě přibližovala k Zemi, takže se pozvolna zjasňovala a její ohon byl fotograficky velmi výrazný – dosahoval deseti úhlových stupňů, což odpovídá úhlovému rozměru asi dvaceti měsíčních úplňků vedle sebe.

„Vizuálně kometa tak výrazná nebyla, nicméně i bez použití dalekohledu byla v místě pozorování ve Vysokých Tatrách viditelná pouhýma očima,“ uvedl Horálek. Kometa ZTF dosáhla největšího přiblížení k Zemi 1. února 2023 ve vzdálenosti asi 42 milionů kilometrů a nyní se už od Země vzdaluje. Ke Slunci se znovu vrátí za necelých padesát tisíc let.

Samotné focení komplikoval Horálkovi silnější mráz: „Teplota v té době klesala prudce dolů, pod minus patnáct stupňů Celsia, díky čemuž selhávaly i baterie a zamrzaly objektivy. Naštěstí jsem data stihl nafotit dříve, než technika zcela selhala,“ popisuje Horálek.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují vysvětlujícím popisem editoři Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu, spolupracovníci NASA. Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého typu po celém světě. Průvodní texty jsou překládány do 23 světových jazyků včetně češtiny.