Kalifornští indiáni se v jeskyních uváděli do transu pomocí durmanu, ukázala studie

Vědci našli první přímý důkaz o užívání halucinogenních látek v místech, kde vznikaly pravěké jeskynní malby. Odhalili, že se původní kmeny žijící na území Kalifornie opájely posvátnou rostlinou durman, která jim navozovala stavy transu. Výsledky nové studie publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tým pod vedením Davida Robinsona už dříve našel v jeskyni vzdálené několik desítek kilometrů od Santa Barbary rostlinné zbytky. Nová analýza potvrdila, že se jedná o rozžvýkané kousky posvátné datury, které pocházejí z období mezi lety 1530 až 1890 našeho letopočtu. 

Durman s latinským názvem Datura wrightii představoval pro řadu původních amerických kmenů posvátnou rostlinu. Používaly ji pro její silné halucinogenní účinky a přisuzovaly jí také léčivou moc. Při různých obřadech a rituálech se díky ní dostávaly do transu. 

Rekonstrukce jeskyně Pinwheel pomocí laserového měření (zdroj: PNAS)

Odborníci sice už dlouho spojovali jeskynní umění s těmito stavy změněného vědomí, zatím ale neměli žádný přímý důkaz o užívání „magických“ rostlin v místech, kde obrazce vznikaly. „Byl jsem nadšený, našli jsme tento halucinogen přímo tam, kde se tvořilo skalní umění,“ uvedl Robinson.  

Tajemství červeného větrníku

Nízký strop jeskyně Pinwheel také ukrývá záhadnou červenou malbu připomínající větrník. Doposud se archeologové domnívali, že obrazec je právě zobrazením halucinací šamana. To však Robinsonův tým vyvrací. Tvrdí, že se nejedná o „transovou“ abstrakci, ale právě o vyobrazení bílého květu durmanu. 

Durman na stropě tak podle autorů studie mohl mít pro původní Kaliforňany symbolický význam a sloužil zřejmě k posílení společných rituálů, jejichž součástí bylo právě užívání drogy pro změnu vědomí.

Posvátná rostlina regel – durman (datura wrightii)
Zdroj: WikiCommons

Výsledek analýzy ale někteří experti zpochybňují. Například podle Paula Bahna z Amerického archeologického institutu, který se výzkumu neúčastnil, je nález zbytků posvátné datury „pěknou archeologickou analýzou“. Nijak nerozporuje objev zbytků durmanu, je ale značně skeptický vůči jistotě, s níž vědci tvrdí, že zmiňovaná malba tuto rostlinu vyobrazuje.

„Snad pouze samotný autor by nám mohl říct, co je na obrazci zachycené. Oni to neidentifikují, ale pouze interpretují,“ poznamenal Bahn podle serveru Gizmodo. „Existuje tak možnost, že v tom vidí to, co sami vidět chtějí. Nemáme vůbec žádné nástroje, jak to zjistit, a možností, co by to mohlo být, je spousta,“ dodal.

Bahn však zároveň ocenil, že se autoři odtrhli od myšlenkového proudu, který pokládal veškeré skalní umění právě za výsledek transu.