Kalifornie kvůli suchu omezuje spotřebu vody. Šest milionů lidí přijde o právo nakládat s ní svobodně

Úřady v jižní Kalifornii vydaly vyhlášku, která nařizuje bezprecedentní omezení dodávek vody pro tuto oblast. Toto nařízení se v létě dotkne milionů lidí a jejich běžného života včetně aglomerace Los Angeles.

Kalifornské úřady v úterý nařídily omezení používání vody ve venkovním prostředí, které se dotkne přibližně šesti milionů lidí v částech okresů Los Angeles, Ventura a San Bernardino v jižní Kalifornii. Pokud bude panovat sucho, pak od 1. června až do podzimu bude tímto nařízením omezeno veškeré venkovní používání vody pouze na jeden den v týdnu.  

Omezení vydal úřad Metropolitan Water District (MWD) poté, co vyhlásil stav nouze s nedostatkem vody v celé jižní Kalifornii. MWD, který jednomyslně odhlasoval přijetí tohoto mimořádného opatření, se zaměří na potřebu omezit takzvané „nepodstatné využívání vody“ v určitých oblastech.

Mezi příklady takového nedůležitého využívání vody patří zavlažování trávníků nebo okrasných rostlin, mytí vozidel, chodníků, parkovišť, napouštění bazénů, a dokonce i využití vody pro stavební účely. Podle MWD by dodavatelům vody, kteří omezení nedodrží, mohly hrozit vysoké pokuty za překročení stanovených měsíčních přídělů.

Sucho v Kalifornii na konci dubna
Zdroj: Wikimedia Commons

Historické sucho

Jde o historické rozhodnutí, představenstvo MWD k takovému kroku zatím nikdy předtím nepřistoupilo. Podle úředníků to ale bylo nevyhnutelné – letošní podmínky jsou totiž výjimečné. V Kalifornii v lednu, únoru a březnu panovalo historicky největší sucho, zásoby vody ve sněhu se rychle vyčerpaly a srážky nestačily k doplnění vody v nádržích.

Právě první tři měsíce roku přitom obvykle bývají dobou, kdy v regionu bývá nejvíce srážek, na nichž je pak oblast závislá. V některých částech Kalifornie je nyní největší sucho v historii, a to v důsledku pokračujícího tříletého sucha. Podle úředníků je i ve státním vodním projektu zaznamenáno nejnižší množství vody v historii. 

Vyhláška současně inspirovala i další dodavatele vody v tomto regionu, například v západnější části – také oni začali zavádět omezující opatření.

Aby se americký stát vyhnul nejhoršímu scénáři, budou muset všichni spotřebitelé výrazně zvýšit své snahy o úspory – úřady doufají, že se podaří uspořit nejméně 35 procent vody. „Realita je drsná. Buď můžeme společně pracovat na tom, abychom ušetřili vodu, kterou máme k dispozici, a ta nám pak vystačila na celý rok – anebo budeme muset v září přijmout drastická opatření,“ uvedl pro deník LA Times šéf MWD Adel Hagekhalil.

Historie sucha v Kalifornii

Kalifornie zažila v historii celou řadu výjimečně suchých období. Záznamy o nich jsou už z devatenáctého století, ale intenzivněji přicházely ve stoletím dvacátém. K nejhorším suchům patřila ta v letech 1928–1935 a 1986–1992. Jenže v jednadvacátém století už jsou výjimkou spíše roky, kdy je vody dostatek: sucha na západním pobřeží panovala v letech 2006–2010, 2011–2017, 2018 a 2020–2022.

Srážky v Kalifornii jsou omezeny na jediné, poměrně krátké období dešťů, přičemž naprostá většina dešťových a sněhových srážek se v celém státě vyskytuje v zimních měsících. Tato křehká rovnováha znamená, že suché období dešťů může mít trvalé následky. Kalifornie je nejlidnatějším státem a největším zemědělským producentem ve Spojených státech, a proto může mít sucho v Kalifornii vážné hospodářské i environmentální dopady.

Příčiny sucha mohou být v tomto státě velmi rozmanité. Bývá způsobené nedostatkem srážek (nebo sněhu), vyššími průměrnými teplotami a sušší vzduchovou hmotou v atmosféře – nejčastěji jejich kombinací.

To vede ke snížení dostupnosti vody v přírodě a ve sněhové pokrývce, řekách a nádržích pro lidské využití; tento nedostatek vody může mít zásadní dopad na zemědělství a další využití půdy náročné na vodu. Problém to ale představuje také pro vodní elektrárny a v důsledku tedy i pro dostatek elektřiny.