Japonský modul SLIM ožil. Vědci doufají, že z Měsíce pošle důležitá data

Japonský modul SLIM, který před deseti dny přistál na Měsíci, začal znovu fungovat. Napsala to agentura Kjódó s odvoláním na japonskou vesmírnou agenturu JAXA, podle níž jsou nyní v provozu solární panely, které po přistání nefungovaly.

Japonsko se 19. ledna stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na přirozenou oběžnici Země. Přestože přistání se zdařilo s přesností na 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představuje bezprecedentní stupeň přesnosti, SLIM nefungoval tak, jak měl, protože jeho solární jednotka nebyla schopná generovat elektřinu.

Důvodem bylo podle agentury Reuters to, že solární panely byly po přistání pod špatným úhlem. Když na ně v neděli začaly dopadat sluneční paprsky z jiného směru, mohl z nich SLIM znovu získávat elektrickou energii. Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce, už pokračuje v průzkumu povrchu Měsíce.

SLIM na Měsíci
Zdroj: JAXA

JAXA nesdělila přesné datum, kdy modul ukončí svou činnost na oběžnici Země, už dříve ale uvedla, že SLIM nebyl navržen tak, aby přestál lunární noc, při níž panují extrémně nízké teploty. Ta příští v oblasti, kde modul je, začne ve čtvrtek.

V oblasti jižního pólu Měsíce loni úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak přistání nezdařilo. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Japonska a Indie již dříve Spojené státy, Rusko (Sovětský svaz) a Čína.