Jako kdyby hořel oceán. Nevídaná tepelná anomálie u Británie a Irska ohrožuje mořský život

Bezprecedentní vlna mořských veder u pobřeží Spojeného království a Irska představuje vážnou hrozbu pro živočišné druhy. Přetrvávající vysoké teploty by v létě mohly vést k masovému úhynu ryb a ústřic, varují vědci.

Teploty moře, zejména u severovýchodního pobřeží Anglie a na západě Irska, jsou o několik stupňů vyšší než normálně a překonávají zaznamenané rekordy.

Globální povrchová teplota moře v dubnu a květnu dosáhla historického maxima pro tyto měsíce od začátku vedení záznamů v roce 1850, upozornila britská meteorologická služba Met Office. V červnu podle předpovědí také padnou rekordní teploty.

Americký národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) zařadil části Severního moře do čtvrté kategorie mořských veder, která je považována za „extrémní“, přičemž v oblastech u pobřeží Anglie je teplota až o pět stupňů Celsia vyšší než obvykle. Teploty pravděpodobně zůstanou vysoké kvůli meteorologickému jevu El Niño, který již začal.

„Extrémní a bezprecedentní teploty ukazují sílu kombinace oteplování způsobeného člověkem a přirozené proměnlivosti klimatu, jako je El Niño,“ poznamenala Daniela Schmidtová z Bristolské univerzity. „I když se v teplejších mořích, jako je Středozemní moře, vyskytují vlny mořských veder, anomální teploty v této části severního Atlantiku jsou neslýchané,“ dodala.

Když je horko, život v moři umírá

„Teplo, stejně jako na pevnině, stresuje mořské organismy. V jiných částech světa jsme byli svědky několika hromadných úhynů mořských rostlin a živočichů způsobených vlnou veder v oceánech. Dokud nezačneme dramaticky snižovat emise, budou tyto vlny nadále ničit naše ekosystémy, protože se tak děje pod hladinou oceánů, a zůstane to bez povšimnutí,“ dodala.

Mořský biolog Dan Smale z neziskové organizace Marine Biological Association, který se vlnami mořských veder zabývá již přes deset let, uvedl, že jej vysoké teploty překvapily.

„Vždycky jsem si myslel, že v chladných vodách kolem Británie a Irska nikdy nebudou mít ekologický dopad, ale tohle je bezprecedentní a možná i ničivé. Současné teploty jsou příliš vysoké, i když pro většinu druhů ještě nejsou smrtelné, jsou pro ně stresující. Pokud to bude pokračovat i v létě, mohli bychom být svědky masového úhynu chaluh, mořské trávy, ryb a ústřic,“ řekl.

Statistika mluví jasně

Od roku 1986 do roku 2016 vzrostl počet dnů, během nichž moře zachvátila vedra, o padesát procent ve srovnání s lety 1925 až 1954. Vědci tehdy uvedli, že horko zničilo rozsáhlé oblasti plné mořských živočichů „podobně, jako lesní požáry spalují obrovské plochy lesa“.

Tyto škody mají dopady i na lidstvo, které je na oceánech závislé kvůli kyslíku, potravě, ochraně před bouřemi a odstraňování oxidu uhličitého, který ohřívá klima v atmosféře. Vysoké teploty také přispívají k úbytku mořského ledu, jehož množství je nyní výrazně pod průměrem pro toto roční období.