Existuje chorobná závislost na čokoládě? Mozek ovlivňuje podobně jako droga

Je čokoláda stejně návyková jako drogy? Proces, který se při jejich konzumaci odehrává v mozku, je v každém případě identický. Čokoláda je však v přiměřeném množství zdravá droga: působí proti zánětům, vysokému tlaku, má příznivý vliv na paměť.

Jak drogy, tak čokoláda v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. „Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce,“ říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.

Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? „Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy,“ prohlašuje Senninger.

Pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, ukazuje se, že čokoláda sexuální život neobohatí. Tento mýtus vychází z toho, že při pojídání čokolády se v těle uvolňuje fenylethylamin. „Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej,“ upozorňuje lékař.

Čokoláda je však pro naše zdraví zlatým dolem. Obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem. Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv na naše poznávací schopnosti.

Lék na paměť

Čokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.

Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme.

Musíme však dávat pozor na „zneužívání“ čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa. Podle nedávné americké studie přispívá flavanol obsažený v kakau ke zpomalení přirozeného ubývání paměti spojeného s věkem.

Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci této pochoutky přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat. A důkazů je dost, zejména pokud jde o kardiovaskulární choroby.

Droga, která pomáhá

Podle jedné německé studie prováděné osm let na 20 000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů.

„Tyto výsledky jsou zjevně spojeny s nízkou arteriální tenzí u milovníků čokolády. Je to velmi zajímavé, protože i mírné snížení arteriální tenze – tlaku v cévách – snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí,“ soudí profesor André Vacheron z francouzské Lékařské akademie.

Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svůj normální krevní tlak a nízkou úmrtnost na rakovinu a na nemoci srdce svým kakaovým nápojům.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Rektorem Univerzity Palackého v Olomouci bude Michael Kohajda

Univerzitu Palackého (UP) v Olomouci následující čtyři roky coby rektor povede dosavadní proděkan právnické fakulty Michael Kohajda. Je také poslancem za KDU-ČSL. Rektorem jej ve středu zvolil Akademický senát UP ve druhém kole, kde porazil Tomáše Opatrného z katedry optiky přírodovědecké fakulty. O funkci se ucházelo šest kandidátů.
včeraAktualizovánopřed 11 hhodinami

Vědci z MIT vymysleli nový způsob výroby čpavku. Práci odvede „Továrna Země“

Bez čpavku by neexistovala moderní civilizace. Je klíčový v dusíkatých hnojivech pro moderní zemědělství, bez něj by se nedalo nasytit lidstvo. Teď skupina vědců z prestižní americké univerzity MIT vymyslela způsob, jak ho vyrábět bez elektřiny a mnohem ekologičtěji.
před 11 hhodinami

Důkazy podpořily hypotézu o megapovodni, která zavodnila Středozemní moře

Před miliony lety Středozemní moře vyschlo. Stala se z něj solná pláň, v níž nemohlo nic přežít. Ale pak do ní pronikly vody Atlantského oceánu. Podle nové studie ne pomalu a postupně, ale rychlou a masivní povodní.
před 14 hhodinami

Bělení korálů u Austrálie je katastrofální, konstatuje studie

Australští vědci popsali, jak rozsáhlé je takzvané bělení nebo blednutí korálů na Velkém bariérovém útesu. Označili ho za katastrofální. Útesu se přitom toto blednutí, které významně přispívá k úmrtnosti korálů, dříve většinou vyhýbalo.
před 16 hhodinami

Léky jako ibuprofen by mohly pomoci proti demenci, tvrdí britská studie

Protizánětlivé léky, tedy antibiotika, léky proti virům a některá očkování by podle odborníků mohly pomoci v boji s demencí. Používání přípravků schválených na jiné nemoci by také mohlo významně zrychlit hon za vznikem léku proti demenci. S odkazem na novou britskou studii o tom píše server deníku The Guardian.
před 19 hhodinami

Osamělost ničí zdraví. Vědci teď popsali proteiny, které se na tom podílejí

Osamělost se už dlouho spojuje se špatným zdravotním stavem. Jde ale o natolik složitý problém spojený s mnoha různými vlivy, že se jen složitě určuje, co je vlastně příčina a co následek. Teď přišla skupina vědců s analýzou, která popisuje, jaké konkrétní proteiny jsou s osamělostí spojené.
21. 1. 2025

Tání permafrostu přímo ohrožuje tři miliony lidí, varuje studie

Permafrostu se dříve říkalo věčně zmrzlá půda. Rychlost klimatických změn v posledních desetiletích ale prokázala, že věčnost je v tomto případě velmi diskutabilní. A nyní už vědci mapují dopady, které tání permafrostu má přímo na komunity, které žijí v příslušných oblastech.
21. 1. 2025

Méně kyslíku může srdci prospět. Je odolnější vůči infarktu, ukázal český výzkum

Méně kyslíku, například po dlouhodobém pobytu ve vysokých horách, může prospívat srdečním buňkám. Lépe si pak poradí třeba s infarktem, popsal ve studii Fyziologický ústav Akademie věd ČR (FGÚ AV ČR).
21. 1. 2025
Načítání...