Členské státy OSN definitivně schválily přelomovou smlouvu o ochraně oceánů

Členské státy OSN schválily mezinárodní smlouvu o ochraně oceánů. Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo patnáct let.

Hlavním cílem smlouvy je zajistit, aby se nejméně třicet procent plochy oceánů zařadilo mezi chráněné oblasti.

Aktualizovaný dokument, který vychází ze smlouvy z roku 1994, se týká částí oceánů mimo národní jurisdikce. Smlouva nyní stanoví nový dozorčí orgán a zřídí chráněné oblasti na volném moři.

Řada mořských druhů včetně delfínů, velryb nebo mořských želv každoročně migruje a překračuje přitom hranice jednotlivých států a volného moře. Snahy o jejich ochranu – a ochranu komunit, které jsou závislé na rybolovu nebo cestovním ruchu souvisejícím s mořskými živočichy – dosud zásadně ztěžovala nepřehledná spleť zákonů.

Mořské ekosystémy trpí v důsledku změn klimatu, znečištění a nadměrného rybolovu. Vědci prokázali, že oceán oplývá bohatou, často mikroskopickou, biologickou rozmanitostí. Je zdrojem poloviny kyslíku, který dýcháme, a omezuje globální oteplování tím, že absorbuje značnou část oxidu uhličitého produkovaného lidskou činností.

Guterres: Historický úspěch

„Smlouva byla přijata,“ oznámila za všeobecného potlesku předsedkyně konference OSN o ochraně oceánů Rena Leeová.

„Oceán je hybnou silou naší planety. Dnes jste oceánu vdechli nový život a novou naději, aby měl šanci bojovat,“ komentoval dohodu generální tajemník OSN António Guterres a označil ji za „historický úspěch“.

Navzdory přijetí konsensem vyjádřilo výhrady Rusko, které některé části textu označilo za „naprosto nepřijatelné“.