Čína předstihne Spojené státy ve výzkumu umělých inteligencí, varuje think-tank

Čína předběhne Spojené státy americké ve výzkumu umělých inteligencí. Hlavní příčinou je intenzivní podpora akademického výzkumu v Číně, která se zaměřuje právě na klíčové technologie. Tvrdí to analýza Allenova institutu pro umělou inteligenci. Přelomovým by se měl stát rok 2020.

Analýza vývoje umělých inteligencí v Číně a USA ukazuje, že asijská velmoc už dokonce Spojené státy v některých ohledech předehnala. Například její univerzity už publikují více vědeckých prací na téma umělá inteligence než ty americké – byť je zatím podle Allenova institutu jejich kvalita horší.

Přelomovým rokem by se měl stát ten příští. Podle prognózy budou roku 2020 čínské studie tvořit většinu z 50 nejcitovanějších prací na téma umělé inteligence. A do roku 2025 by měly tvořit i většinu z jednoho procenta těch nejlepších publikovaných výzkumů.

Tento průzkum zvyšuje obavy, které panují jak ve Washingtonu, tak i v Silicon Valley, že Čína v těchto klíčových oblastech získává nad západním světem náskok – ať už se jedná o autonomní vozidla, virtuální realitu nebo bezdrátové sítě páté generace.

Čína na svém úspěchu pracuje

Hlavní autoři studie Field Cady a Oren Etzioni tvrdí, že se jedná o úspěch, který vychází z deseti let intenzivních investic. Výsledky se začaly projevovat ale až před dvěma roky, kdy Peking prohlásil, že se chce stát světovou jedničkou v oboru umělých inteligencí do roku 2030. „Podle většiny měřítek Čína předbíhá USA nejen čistě množstvím publikovaných studií, ale také produkcí těch nejvlivnějších,“ uvedli vědci.

Spojené státy podle tohoto průzkumu ztrácejí konkurenceschopnost také zpřísněním imigračních pravidel, která brání přílivu kvalifikovaných expertů na technologická témata – Čína naopak tyto experty dokáže získávat. „Nedávná omezení Spojených států vystavěla překážky pro práci zahraničních studentů a vědců a zřejmě zvýrazní trend k čínské nadvládě v oblasti umělé inteligence,“ popsali experti.

Spojené státy na rozdíl od Číny zatím nemají národní strategii, která by snahy a cíle koordinovala. Nedávno přesně k tomu vyzvala Washington skupina amerických think-tanků a výzkumníků. Mělo by to podporovat spolupráci soukromého a státního sektoru ve vývoji a používání těchto technologií.

V únoru pak podepsal americký prezident Donald Trump exekutivní příkaz nazvaný American AI Initiative, jímž se administrativě přikazuje, aby nasadila všechny dostupné zdroje k inovaci umělých inteligencí.