Chřipka letos v Austrálii postihuje hlavně děti. Podle expertů za to může málo očkování

Chřipková sezona začíná vždy na jižní polokouli, kde je právě zima, a následně se přesouvá na tu severní. Podle průběhu na jihu se dá dobře odvodit, jak bude vypadat průběh epidemie v našich zeměpisných šířkách. Aktuální vývoj v Austrálii naznačuje, že by mohl být složitý.

„Roku 2023 nás čeká podobná chřipková sezona jako v roce 2019, tedy největší v historii Austrálie. Tehdy bylo zaznamenáno více než 300 tisíc případů chřipky,“ uvedli australští epidemiologové na webu Conversation.

„V době psaní tohoto článku jsme zaznamenali 107 941 případů chřipky a chřipková sezona má před sebou ještě několik měsíců,“ doplnili. Za nejvážnější problém pokládají fakt, že letos nemoc útočí výjimečně silně na děti.

Ze 108 tisíc případů jich totiž téměř 49 tisíc tvoří právě děti mladší 15 let a 22 tisíc ve věku mezi pěti a devíti lety. Děti také tvoří asi 80 procent případů všech hospitalizací s chřipkou. Jedno dítě už chorobě podlehlo.

Epidemie po pandemii

Tyto vysoké počty případů přicházejí po několika letech, kdy chřipka zdánlivě vymizela. Zatím to naštěstí nevypadá, že by letošní dominantní chřipkové kmeny způsobovaly závažnější průběh než ty, které se šířily před covidem. Procento lidí, kteří končí na jednotkách intenzivní péče, není podle australských epidemiologů vyšší než v minulých sezonách a také množství čerpané nemocenské je podobné.

Neexistují také důkazy o tom, že by se děti v porovnání s kmeny, které kolovaly v předchozích letech, častěji nakazily nebo že by nakazily ostatní. Proč je tedy letos o tolik případů více? Podle vědců neexistuje jiné vysvětlení než očkování. Respektive jeho nedostatečnost.

Jediná věc, která se liší od let před pandemií, je počet mladších Australanů, kteří se nenechají očkovat proti chřipce. V roce 2020 bylo v této fázi sezony očkováno téměř čtyřicet procent dětí, letos je to přibližně o polovinu méně.

Podle australských epidemiologů je to znepokojivé, protože právě malé děti, zejména ty mladší pěti let, jsou skupinou, u které je největší pravděpodobnost, že skončí s chřipkou v nemocnici. Nejzranitelnější jsou, podobně jako u jiných virových i bakteriálních infekcí, ty s chronickými zdravotními problémy a komplikacemi. Chřipka ale hrozí i těm, které žádné jiné problémy nemají. Přibližně půlku hospitalizovaných totiž tvoří jinak zdravé děti.