„Byli radostí bez sebe.“ Irský farmář nelegálně objevil tisíce let staré sekery

Irské národní muzeum asi před měsícem obdrželo zásilku dvou seker, které jsou staré čtyři tisíce let. Anonymní odesílatel čepele uložil do krabice, kterou vyplnil pěnou, aby se nástroje nepoškodily. Muž, který vzácné archeologické kousky objevil, se přihlásil teprve teď, informoval deník The Guardian. Nálezcem je farmář z Westmeathu.

Farmář Thomas Dunne podle svých slov na čepele narazil náhodou na svém poli v Banagheru na konci června. „Sekal jsem na siláž a najednou se mi v sekačce vzpříčil kus kovu. Chtěl jsem zjistit, odkud se vzal, aby se náhodou nedostal do kombajnu a nezničil ho. Tak jsem zavolal člověka, o kterém vím, že má detektor,“ popsal farmář. „Našli jsme je (čepele seker) na straně pole pod řadou buků,“ dodal.

Zákon v Irsku zakazuje hledat předměty pomocí detektoru kovů, pokud k tomu úřady předtím nevydaly zvláštní povolení. Za porušení nařízení hrozí až tři roky za mřížemi, případně pokuta až 63 486 eur (1,6 milionu korun). Farmáře Dunna se ale pokuta v souvislosti se vzácným nálezem týkat nebude.

Nečekaně důležitý objev

Irské národní muzeum v reakci na balíček s čepelemi požádalo, aby k nim anonymní dárce poskytl více informací. Uvedlo, že je „nezbytně nutné znát přesné místo, kde byly předměty nalezeny, z důvodů rituálních až nadpřirozených“. Instituce se ve výzvě odvolala na mezinárodní studii kovových nástrojů z doby bronzové, jíž se účastní.

Dunne si nejdříve myslel, že místo čepelí narazil na úlomek koňské podkovy. Řekl, že byl v šoku, když zjistil, že objevil něco tak vzácného.

„Co jsem vlastně našel, to jsem zjistil asi až o týden později, když to dávali ve zprávách. Přinejmenším mě to překvapilo. Když se nad tím zamyslíte, je to úplná šílenost,“ řekl deníku The Irish Times. Národní muzeum podle něj bylo „z tohohle celého nálezu radostí bez sebe“.

Archeologické nálezy předmětů, u nichž se neví, komu patří, v Irsku připadnou státu a jako národní památky se uchovávají v několika muzeích pro budoucí generace, píše The Guardian.

Vědci z národního muzea se teď chystají navštívit lokalitu, kde farmář sekery našel. Pokusí se tam zjistit více informací o lidech, kteří toto místo před čtyřmi tisíci lety obývali.