Budou asi padat teplotní rekordy. Vědci se shodují, že letos nejspíš přijde jev El Niňo

Pravděpodobnost výskytu klimatického jevu El Niňo je letos vysoká a v průběhu roku roste. Šance na výskyt do července je 60 procent, do konce září dokonce 80 procent. El Niňo pravděpodobně povede k novému rekordu v průměrné teplotě. Ve své středeční zprávě to uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

El Niňo se objevuje vždy po několika letech a je obvykle spojen s nárůstem teplot. V tropech tento jev vyvolává sucha a mimo jiné snižuje kapacitu lesů vstřebávat skleníkový plyn oxid uhličitý (CO2). V jiných částech světa zase vede k vydatným srážkám. Naposledy se objevil v letech 2018 až 2019, píše AFP. Tento efekt zmírňuje protichůdný jev La Niňa, který provází pokles teplot.

  • Při El Niñu dochází v obecně chladnější východní části Tichého oceánu podél rovníku k nárůstu teploty povrchu moře oproti dlouhodobému průměru až o více než tři stupně Celsia. To zde způsobuje nadnormální srážky, které zasahují i na západní pobřeží Jižní Ameriky, kde vyvolávají mnohdy katastrofální záplavy. Naopak v Austrálii, západním Tichomoří i Indii často nastává sucho. Pokles tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zeslabení pasátů, takže slábnou povrchové oceánské proudy i přesuny vody bohaté na živiny z hlubin směrem k hladině (takzvaný upwelling) při západním pobřeží Jižní Ameriky. To zde vede k hynutí ryb.
  • La Niña se projevuje naopak teplejší vodou moře podél rovníku oproti normálu až o více než tři stupně Celsia. Způsobuje zesílení srážek v západním Tichomoří, a naopak sucho v jeho centrální části. Nárůst tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zesílení pasátů, takže zesilují povrchové oceánské proudy i upwelling hlubinné vody při západním pobřeží Jižní Ameriky. Označení La Niña (holčička) vzniklo jako protiklad k pojmenování dříve poznané, opačné fáze El Niño (chlapeček, jezulátko).

Zdroj: Slovnik.cmes.cz

„Právě jsme zažili osm nejteplejších let v historii, ačkoli jev La Niňa v posledních třech letech dočasně zpomalil růst globálních teplot. Nástup jevu El Niňo s největší pravděpodobností povede k dalšímu nárůstu globálních teplot a zvýší riziko nového rekordu v průměrné teplotě,“ uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

V Pacifiku aktuálně panují neutrální podmínky, ale je velmi pravděpodobné, že je letos vytlačí oteplující El Niňo. Jeho intenzitu ani délku trvání ale zatím nelze odhadnout, uvedli meteorologové.