Astronomové pozorovali bílého trpaslíka se zvláštní kovovou skvrnou. Věří, že jde o zbytek planety

Evropští astronomové objevili bílého trpaslíka s tmavou kovovou skvrnou. Ta by podle vědců mohla být otiskem úlomku planety, která se k tělesu příliš přiblížila.

Bílý trpaslík s označením WD 0818-310 je pozůstatkem hvězdy; má přibližně rozměry Země a leží od nás 63 světelných let. Astronomové, kteří ho z Evropské jižní observatoře (ESO) studovali, na jeho povrchu odhalili koncentrovanou skvrnu vzniklou z kovů, která je nejspíše pozůstatkem pohlcení části planety nebo planetky.

„Někteří bílí trpaslíci pohlcují kusy svých planetárních systémů,“ vysvětlil astronom ze severoirské Armaghské observatoře Stefano Bagnulo, který výzkum vedl. Vědci v minulosti předpokládali, že úlomky se do hvězdy vstřebají a potom se rovnoměrně rozmístí po jejím povrchu – jako když se nalije poleva na puding. Nejnovější poznatky ale ukazují, že planetární materiál na místě drží díky magnetickému poli hvězdy, jejíž povrch pak vypadá, jako kdyby byl zahalený stínem. Připomíná tak spíše olejové oko na polévce.

„Úkaz je koncentrovanou skvrnou planetárního materiálu, kterou udržuje na místě stejné magnetické pole, které přitáhlo padající úlomky. Nic podobného jsme dosud nepozorovali,“ doplnil spoluautor studie John Landstreet z Univerzity západního Ontaria.

Hvězda, která lapila planetu

Vědci si také všimli, že množství pozorovaného kovu se měnilo v závislosti na rotaci hvězdy. To naznačuje, že kovy jsou soustředěné do určitého místa, nikoliv plynule rozprostřené po povrchu bílého trpaslíka. Změny odpovídaly proměnám magnetického pole vesmírného tělesa, což naznačuje, že se skvrna nachází na jednom z magnetických pólů. Zároveň zabírá větší plochu bílého trpaslíka, než pokrývá Antarktida na Zemi.

Vědci doufají, že jim bílí trpaslíci, neboli jádra zhroucených hvězd, kteří jsou „znečištění“ jiným materiálem, mohou poskytnout vhled do složení exoplanet, tedy planet obíhajících kolem jiné hvězdy, než je Slunce.