Archeologové našli ve východních Čechách bronzový poklad. Možná je v něm i kus keltského vozu

Královéhradečtí archeologové získali cenný nález bronzových předmětů z halštatského období. Jeho součástí je i kování, které mohlo (pro region neobvykle) pocházet z pravěkého vozu. Bronzový poklad objevil v lednu na Novobydžovsku při detektorovém průzkumu spolupracovník muzea a nyní o něm informoval vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Novák.

Archeologové zatím odhadují, že nález pochází z doby 8. až 7. století před naším letopočtem – tedy ze sklonku pozdní doby bronzové nebo starší doby železné čili halštatské. Tehdy se ve střední Evropě poprvé objevili Keltové a začalo se díky nim také zpracovávat železo.

„Byl to náhodný nález, který je v rámci regionu velmi významný. V Královéhradeckém kraji jde o dosud nejmladší bronzový depot. Hromadné nálezy bronzových věcí jsou typické především pro dobu bronzovou, ale ne pro dobu halštatskou. Do země byly předměty uloženy najednou a zřejmě v nějaké organické schránce, která se nedochovala,“ uvedl Novák.

Poklad někoho důležitého?

Soubor více než dvaceti drobných předmětů obsahuje také bronzové sekerky, zlomek čepele meče nebo svitky drátu. Archeology ale nejvíc překvapily části bronzového kování, které by mohlo pocházet z halštatského vozu.

„Vozy v období halštatské kultury byly spojované se společenskou elitou. V Královéhradeckém kraji je to velmi neobvyklý nález. Ten, komu předměty patřily, musel přicházet do kontaktu s prostředím vyšších společenských kruhů,“ řekl Novák.

Podle jedné hypotézy to mohl být řemeslník, který předměty ukryl. Jde většinou o poškozené věci, které mohly být určeny k dalšímu zpracování. Do země se ale mohly dostat i při náboženském rituálu.

Pozůstatky vozů jsou v halštatském období ve střední Evropě známé především z takzvaných knížecích hrobů. Dřevěné části vozů se nedochovávají, archeologové nacházejí kování či náboje kol. Experti teď budou nález ještě lépe a inzenzivněji studovat, přibližně za měsíc by mělo být známo více informací.