Zrychlit deportace extremistů z řad imigrantů. Francouzští senátoři schválili přísnější zákon

Události: Francouzský Senát o migračním zákonu (zdroj: ČT)

Francouzský senát schválil nový imigrační zákon. Cílem je, aby bylo možné rychleji deportovat odmítnuté žadatele o azyl, radikály a zločince. Schválené znění je ještě přísnější, než co navrhoval kabinet. Nové znění nicméně pochválil i ministr vnitra Gérald Darmanin. Není jisté, jakou podporu bude mít mezi poslanci Národního shromáždění, k prosazení novely bude možná potřebovat speciální článek ústavy.

Mladík z Čečenska zavraždil učitele v Arrasu, i když byl sledován kvůli podezření z radikalismu. I tak podle platného zákona úřady nemohou tomuto teroristovi odebrat povolení k pobytu. Novela by to měla změnit a usnadnit policii boj s extremisty mezi imigranty.

„Je to obtížné i proto, že se rozhodují velmi rychle, a přestože se ví o jejich nestabilitě, dokáží jednat bleskově a s minimem prostředků,“ vysvětluje odborník na bezpečnostní otázky Guillaume Farde.

Dnes se úřadům daří deportovat jen zlomek těch, kteří by měli zemi kvůli deliktům nebo extremismu opustit. A takových jsou tisíce. Podle průzkumů žádají zpřísnění imigračního zákona dvě třetiny Francouzů.

Změny, které schválila senátní pravicová většina, usnadňují možnost deportovat migranty, kteří představují nebezpečí pro veřejný pořádek, zpřísňují pravidla pro sloučení rodin migrantů či pro přístup k některým sociálním dávkám. Senátoři chtějí také zrušit opatření, díky kterému mají přístup k základní lékařské péči i migranti bez povolení k pobytu, či omezit možnost udělení povolení k pobytu migrantům, kteří pracují v odvětvích, kde chybí pracovní síla.

„Pro nelegální migraci je to nulová tolerance,“ řekl předseda právního výboru Senátu a politik pravicových republikánů Francois-Noël Buffet.

Nutná pracovní síla

V loňském roce udělily úřady přes tři sta tisíc povolení k pobytu. Zároveň ale nedokáží odhadnout, kolik lidí žije v zemi bez něj. Některé státy už začaly spolupracovat ve snaze zjednodušit deportace migrantů do států jejich původu.

Podle odborníků je ale nutné zvážit i kroky, které by udělení pracovního povolení zrychlily. Francie nutně potřebuje personál ve stavebnictví, hoteliérství a v dalších profesích.

„Možná by bylo dobré přemýšlet o reformě smlouvy z Dublinu, která znemožňuje znovu požádat o azyl v zemi, kde se migranti nacházejí, protože to už udělali jinde,“ myslí si redaktorka listu Le Monde Julia Pascualová.

Ze senátu půjde text nového imigračního zákona koncem listopadu do Národního shromáždění. Opozice považuje legislativu za příliš represivní, pro část pravice nejde naopak dostatečně daleko a není vyloučeno, že někteří republikánští poslanci mohou hlasovat i proti.

Vláda se může ocitnout v podobné situaci jako při jednání o penzijní reformě. Může se opět stát, že jí nezbyde než uplatnit speciální ústavní článek, který by jí pomohl hlasování v parlamentu obejít.