Zóna ČT24: Na bezpečnostní konferenci v Mnichově dorazí desítky státníků. V minulosti se stala místem zásadních oznámení

Zóna ČT24: Na bezpečnostní konferenci v Mnichově dorazí desítky státníků (zdroj: ČT24)

V pátek začíná v Mnichově bezpečnostní konference, na kterou opět dorazí desítky státníků, ministrů a expertů. Konference vznikla v šedesátých letech, založil ji jeden z představitelů německého protinacistického odboje. Platforma se postupně stala vyhledávanou příležitostí pro neoficiální setkání. Letos stejně jako loni bude hlavním tématem válka na Ukrajině a nově také izraelsko-palestinský konflikt. Blížící se konferenci se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa.

Prezidenti, premiéři a ministři z celého světa dorazí do hotelu Bavorský dvůr, aby spolu mohli diskutovat, případně si promluvit bez účasti kamer.

„Mnichovská bezpečnostní konference je konferencí s celosvětovými ambicemi. To znamená, že se chceme zaměřit na nejdůležitější globální otázky,“ uvádí její ředitel Christoph Heusgen. „Pozvali jsme mnoho zástupců z Afriky, Latinské Ameriky a Asie.“

Pozornost konference se také zaměří na aktuální konflikty na Blízkém východě a také na Ukrajině. S tím je spojená otázka, nakolik je Evropa schopná vyrábět dostatečné množství techniky a munice pro svou obranu a pro Ukrajinu, které dodávky slíbila.

Mnichovská konference se v minulosti stala místem pro zásadní oznámení. Změnu ruského postoje k Západu na ní ve svém projevu v roce 2007 oznámil prezident Vladimir Putin. Spojené státy obvinil z toho, že chtějí být na světě jediným hegemonem. Smyslem konference má být ale zvyšování bezpečnosti ve světě. „V minulosti v tom byla úspěšná, například v loňském roce zde Číňané a Američané poprvé po dlouhé přestávce opět hovořili,“ podotýká Heusgen.

Pořad Zóna ČT24 se rovněž věnoval zkrachovalé ruské bance Sberbank, nárůstu počtu Čechů s duševní chorobou či mobilní laboratoři celníků, kteří posilují provoz. Celý pořad je ve videu v úvodu článku.