Zóna ČT24: Dezinformace o atentátníkovi vyostřují atmosféru na Slovensku

Zóna ČT24 (zdroj: ČT24)

Od šokujícího atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica utekly už skoro dva týdny. Vypjatou situaci v zemi vyostřují internetové dezinformace. Útočníka spojovaly falešné zprávy například s členstvím v liberálním hnutí Progresívne Slovensko nebo napojením na Kyjev. Dezinformace se šířily nejen ve slovenštině, ale i v angličtině.

„Začaly se šířit různé nepravdivé fotografie, že dokonce otec lídra Progresívneho Slovenska Martin Šimečka byl na křtu jeho (útočníkovy, pozn. red.) knihy, což bylo vyvráceno ihned, že to není pravda. Takže byla tam jednoduše snaha ukázat, že Progresívne Slovensko je v konečném důsledku zodpovědné za útok na Roberta Fica,“ míní analytička GLOBSEC Katarína Klingová.

Objevovaly se ale i falešné zprávy o jeho údajném napojení na extrémní pravici, konkrétně polovojenskou organizaci Slovenští branci. Důkazem přitom byla jediná fotografie stará několik let.

„Snaha připsat tomu člověku jednoznačnou politickou identitu do značné míry odráží současné politické klima na Slovensku, které je charakterizované silnou polarizací, která je přítomna i v médiích a veřejném prostoru,“ dodává mediální odborník z Loughborough University Václav Štětka.

Wired: Kampaň spustilo v prvních hodinách po útoku i Rusko

V průběhu dní se dezinformátoři zaměřili i na útočníkovu rodinu. Konkrétně jeho manželku spojovali s napojením na Ukrajinu. Klíčovou roli hrály podobně jako v jiných případech sociální sítě, kde se tyto obsahy šířily nejvíce, konkrétně na Telegramu, který je podle expertů výrazně proruský.

Web Wired odhalil, že dezinformační kampaň spustilo v prvních hodinách po útoku také Rusko, s cílem očernit na Slovensku Západ i Ukrajinu. Dezinformace pomáhala tvořit ruská kampaň Doppleganger, v překladu dvojník. Ta využívá fotografie známých osobností, jako je zpěvačka Taylor Swiftová, fotbalista Cristiano Ronaldo nebo herečka Natalie Portmanová, ke kterým přidává smyšlené citace, většinou namířené proti Ukrajině. Právě skupiny napojené na Rusko jsou na Slovensku jedny z největších.

Pořad Zóna ČT24 o globální i domácí bezpečnosti se také věnoval situaci na ukrajinských bojištích dva týdny po začátku ruské ofenzivy u Charkova, nové německé pomoci napadené zemi, virtuálnímu náboru k policii nebo restrikcím ohledně umělé inteligence.