Žena z Kamerunu utonula v bělověžských mokřadech. Migrační krize na polsko-běloruské hranici pokračuje

Události: Pokračující krize na polsko-běloruské hranici (zdroj: ČT24)

Od začátku roku se snažilo polsko-běloruskou hranici nelegálně překročit už přes sedm a půl tisíce lidí, většinou z Blízkého východu a Afriky. Migranty na hranici cíleně posílá režim diktátora Alexandra Lukašenka. Nejméně sedmatřicet běženců už na polské straně hranice zemřelo.

Livine Njengouová se uprostřed února utopila v mokřadech Bělověžského pralesa. S přispěním pašeráků lidí se už v kritickém stavu a podchlazení dostala na polskou stranu.

Tělo čtyřiačtyřicetileté ženy z Kamerunu na východě Polska objevili místní. Rozhodli se jí vystrojit pohřeb v duchu tradic africké letniční církve. Do vesnice Krynki na polsko-běloruském pomezí se přijela se zemřelou rozloučit i její rodina. Rodiče za peníze polských dárců přicestovali až z Kamerunu, bratr se sestrou přijeli z Francie.

Silně věřící rodina žádost o rozhovor odmítla. Vzkázala jen, že Livine zemřela, když se snažila zajistit si lepší život.

Osud Kamerunky není ojedinělý. Běloruský režim diktátora Lukašenka už od léta 2021 sváží migranty na hranici. Tu tvoří neprostupný prales a přísně střežený plot. Polští pohraničníci na příkaz vlády vyčerpané lidi chytají, odmítají jim poskytnout zdravotní péči a v kritickém stavu je vracejí zpět. O život už přišlo nejméně 37 běženců, na tři sta se pohřešuje.

„Není to poslední oběť toho, co se na hranici s Běloruskem děje. Mnoho osob se pohřešuje. Stále je hledáme. Domníváme se, že zemřeli v polských lesích,“ popisuje situaci Piotr Czaban z Dobrovolnické humanitární ambulance Podlaskie.

Podle mluvčí Pohraniční stráže Podleského vojvodství Katarzyny Zdanowicz chtělo hranici od srpna 2021 ilegálně překročit už 60 970 migrantů. Okolnosti všech úmrtí vyšetřuje policie.

Kritici polskou vládu přesvědčují, aby represi zmírnila. Upozorňují, že za dva roky na 186kilometrové dlouhé hranici s Běloruskem zemřelo více lidí, než za půl století totality zabili pohraničníci NDR při pokusu o útěk na západ.