Země NATO podpoří příští rok Ukrajinu 40 miliardami eur

Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur (v přepočtu přes bilion korun). Nenašli však shodu na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc, jakou navrhl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informovaly agentury DPA a Reuters.

Podle jednoho z diplomatů počítá dohoda s tím, že budou státy moci přehodnocovat výši pomoci na další roky na následujících summitech NATO.

Zástupci 32 aliančních států se pokusili připravit shodu, kterou mají příští týden formálně stvrdit hlavy států a vlád na vrcholné schůzce ve Washingtonu. Zatímco 40 miliard pro příští rok našlo podle zdrojů agentur potřebnou podporu, dlouhodobý plán nikoli.

Stoltenberg v červnu navrhl, aby zmíněná částka zůstala minimální podporou pro další roky. Ukrajině by to podle něj přineslo více předvídatelnosti a transparentnosti, kterou pro koordinaci obrany proti ruské agresi potřebuje. Podle šéfa NATO musí Aliance více sázet na společné závazky než na dobrovolné příspěvky jako dosud. Zabránilo by to opakování situace z prvních měsíců letošního roku, kdy se Kyjev kvůli komplikacím na americké politické scéně potýkal s prodlevami v dodávkách pomoci a Rusko mezitím zahájilo ofenzivu na východě Ukrajiny.