Závod o zřícenou supermoderní stíhačku. USA a Japonsko mají obavy, aby F-35 nenašli jejich rivalové

Horizont ČT24: USA a Japonsko pátrají po zřícené stíhačce F-35 (zdroj: ČT24)

V Tichém oceánu probíhá od úterý pátrání po zřícené stíhačce F-35, označované za nejmodernější armádní letoun světa. Američané i Japonci se obávají, že se k cenné technologii v Pacifiku dostanou jako první jejich největší protivníci – Čína a Rusko. Proč se stíhačka zřítila, se zatím neví. Japonsko je dočasně vyřadilo z provozu.

Víceúčelová, neviditelná stíhačka F-35 je vůbec nejdražším vojenským letounem světa. Podle výrobce překonává více než jedenapůlkrát rychlost zvuku. Po pádu stíhačky v japonských barvách se ale vznášejí otázky nad její spolehlivostí a bezpečností. „Krátce po pilotově signalizaci, že musí misi přerušit, se přerušila komunikace a zmizel z radaru,“ oznámil japonský ministr obrany Takeshi Iwaya.

K neštěstí mělo dojít 135 kilometrů od letecké základny v Misawě. Letoun nebyl starý ani rok a pilot byl zkušený, nalétáno měl přes 3200 hodin. „Americká armáda a japonská pobřežní stráž pátrají v oblasti po pohřešovaném,“ dodal Iwaya.

Sofistikovaná technologie, která je určena jen nejbližším spojencům USA, teď leží na dně Pacifiku. Zájem poznat, jak funguje, přitom mají i Rusko a Čína. „Toho se americká i japonská armáda obávají. Čína disponuje vyprošťovacími ponorkami určenými pro velké hloubky,“ řekl CNN bývalý důstojník amerického námořnictva Carl Schuster.

F-35 Lightning II
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

Potíže byly již v minulosti

Poprvé se supermoderní stíhačka zřítila loni v září v Jižní Karolíně. Tehdy se pilot katapultoval. Příčinou havárie bylo podle amerického ministerstva obrany zřejmě vadné palivové vedení. Piloti ale hlásili potíže i s kyslíkem. Stejně jako v americkém případě i Japonci teď všechny stroje dočasně vyřadili z provozu. 

Stíhací letoun páté generace absolvoval první let v prosinci 2006. Do výzbroje ho Pentagon zařadil o devět let později. Kromě Japonska uzavřely s výrobcem Lockheed Martin smlouvu další američtí spojenci: mimo jiné Británie, Itálie nebo Izrael. Ten se stal vůbec prvním zahraničním zákazníkem a jako první vyslal letoun do ostrého boje – při operacích na Blízkém východě.