Zákon umožňující zákaz TikToku v USA zřejmě zbrzdí soudní spory

Horizont ČT24: Budoucnost sítě TikTok v USA (zdroj: ČT24)

Americký Kongres společně s masivním balíkem zahraniční pomoci v noci na středu definitivně schválil opatření, jehož výsledkem by mohl být zákaz sociální sítě TikTok ve Spojených státech, a to už na začátku příštího roku. V praxi ale populární platforma zřejmě zůstane dostupná déle, uvádějí americká média. Vymáhání zákona totiž minimálně zbrzdí soudní spory.

Když ve středu text podepsal americký prezident Joe Biden, začala plynout devítiměsíční lhůta, kterou Washington dává čínské společnosti ByteDance na to, aby svou sociální síť prodala. Pokud vazby TikToku na Čínu neskončí, platforma bude v USA zakázána, stanovuje nový zákon. Zároveň umožňuje vládě uvedenou lhůtu prodloužit o další tři měsíce, když vyhodnotí, že se ByteDance TikToku chystá zbavit.

Tvrdý postup vůči síti na sdílení krátkých videí pramení z obav, že čínský stát má skrze jejího majitele přístup k datům Američanů. Zákonodárci také ukazují na algoritmus servírující uživatelům obsah podle jejich odhadovaných preferencí, který je hlavní devizou TikToku. Podle kritiků může sloužit Pekingu jako nástroj propagandy.

Jak ale podotýká agentura AP, americká vláda zatím veřejně nepředložila důkazy o tom, že by TikTok sdílel data Američanů s čínskou vládou nebo upravoval na její žádost řazení příspěvků. Někteří komentátoři i členové Kongresu namítali, že čerstvě schválený mechanismus vytváří nebezpečný precedens a z hlediska ochrany soukromí nedává smysl, neboť čínské složky si mohou americká data nakoupit u zprostředkovatelů.

Ve Sněmovně reprezentantů opatření prošlo poměrem 360 hlasů ku 58, v Senátu jej následně podpořily více než tři čtvrtiny členů, když se o věci hlasovalo společně s podporou Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu. Zatímco obecnější snahy o regulaci sociálních sítí v Kongresu dlouhodobě váznou, návrh proti TikToku jím prošel velmi rychle.

Zákaz by platil nejdřív v roce 2026

Podle AP ale aplikace v dohledné době nezmizí. Důvodem není to, že by se čekal brzký prodej platformy ze strany ByteDance, nýbrž očekávané soudní spory.

„Nemějte starosti, nikam neodcházíme,“ uvedl po středečním završení legislativního procesu šéf sítě Shou Zi Chew. Ve videu uživatelům slíbil, že jeho společnost bude „dál u soudů bojovat za vaše práva“, a prohlásil, že fakta a americká ústava jsou na straně sociální sítě.

„Mohlo by trvat měsíce i roky, než bude otázka urovnána, a během této doby by pravděpodobně americkým uživatelům aplikace nadále fungovala,“ napsal list The New York Times (NYT). Analytik Isaac Boltansky ze společnosti BTIG řekl televizi NBC News, že zákaz TikToku vstoupí v platnost nejdříve v roce 2026.

Vedení sociální sítě označuje postup Kongresu jako hrozbu pro svobodu projevu desítek milionů uživatelů v USA. S tímto argumentem se společnosti loni podařilo zablokovat zákaz, kterému její aplikace čelila ve státě Montana. Podle NYT právní experti odhadují, že vláda bude muset přijít se silným zdůvodněním, proč je podle ní přijatá restrikce projevu potřebná v zájmu národní bezpečnosti.

Pokud by zákon u soudů nakonec obstál a ByteDance by hledala pro TikTok nového majitele, není jasné, kdo by platformu mohl zakoupit. Další neznámou je politický vývoj, neboť USA v listopadu čekají prezidentské volby, po nichž by se mohl do Bílého domu vrátit republikán Donald Trump. Ten sice na konci svého prvního mandátu sám prosazoval prodej nebo zákaz TikToku, aktuální plán Kongresu ale nepodpořil.

„Bude to pořádný chaos,“ shrnul situaci odborník na regulaci sociálních sítí Anupam Chander spolupracující se střediskem Institute for Rebooting Social Media při Harvardově univerzitě.