Zacházejí s námi jako s otroky, tvrdí uprchlá Saúdka. V Kanadě chce žít „normální život“

Mladá Saúdka, která požádala o azyl v Kanadě, uvedla, že jí útěk od rodiny stál „za riziko“, aby mohla žít nezávislejší život. „Neměla jsem co ztratit,“ řekla osmnáctiletá Rahaf kanadskému listu Toronto Star. Teenagerka, která už se těší, až si najde práci a začne žít „normální život“, odstranila ze svého příjmení „Kunúnová“ poté, co ji rodina odmítla. Nyní je tak jen Mohammedová.

Saúdka tvrdí, že by ji rodina po návratu domů zabila, protože se zřekla islámu. „Stálo to za to riziko, neměla jsem co ztratit,“ řekla dívka kanadským novinářům. „Zacházejí s námi jako s věcí, jako s otroky,“ popisuje Rahaf situaci žen v konzervativním království. „Chtěla jsem lidem říct svůj příběh, co se děje se saúdskými ženami,“ dodala.

Rahaf utekla od rodiny, když byla na dovolené v Kuvajtu. Původně mířila do Austrálie, problém ale nastal na přestupu v Bangkoku, kde na ni čekal saúdský diplomat. V obavách z deportace se dívka zabarikádovala v hotelu a posílala do světa zoufalé prosby o pomoc prostřednictvím sociálních sítí.

Rozhovor s uprchlou Saúdkou v Kanadě
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

„Cítím se jako znovuzrozená,“ říká teenagerka

Za Rahaf se postavili lidskoprávní aktivisté i řada novinářů. Thajsko ji nakonec nevyhostilo a organizace OSN uznala její uprchlický status. Pak se teenagerky ujala Kanada. „Nikdy jsem si nemyslela, že existuje třeba jen procentní šance, že se to může stát,“ svěřila se Rahaf listu Toronto Star.

„V Kanadě se cítím velmi bezpečně, je to země, která respektuje lidská práva,“ zdůraznila mladá žena. „Cítím se jako znovuzrozená,“ prohlásila Rahaf. Od každého, kdo na ni na letišti čekal, prý „cítila lásku“. Na druhou stranu připouští, že si bude muset nějakou dobu zvykat na chladnější klima.

Na nové výzvy se ale těší. „Vyzkouším věci, které jsem dosud nezkusila,“ řekla stanici CBC. „Budu mít práci a žít normální život,“ dodala.

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za porušování práv žen, které mimo jiné potřebují souhlas svého poručníka – obvykle svého otce či manžela – aby získaly pas, mohly odcestovat do ciziny, otevřít si bankovní účet, začít pracovat nebo se provdat.

V posledních letech ale země prochází reformami, za nimiž stojí saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Ženy nově mohou třeba za volant.