Z USA a Vietnamu jsou „všeobecní strategičí partneři“. Biden mluvil o vztazích s Čínou

Spojené státy a Vietnam povyšují své diplomatické vztahy na takzvané všeobecné strategické partnerství, které bude stát na nových obchodních dohodách o polovodičích, vzácných minerálech a potenciálně i bezpečnosti. Podrobnosti o smlouvách nicméně zatím nebyly zveřejněny. Informuje o tom agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden se v neděli v Hanoji setkal s generálním tajemníkem komunistické strany Nguyen Phu Trongem a dalšími vysokými činiteli.

„Dnes můžeme sledovat vyvrcholení padesátileté křivky pokroku našich vztahů, od konce konfliktu k normalizaci. Nový vzájemný diplomatický status bude přínosný pro bezpečnost i prosperitu,“ řekl Biden s odkazem na americkou válku ve Vietnamu.

Vietnamský vývoz do Spojených států v posledním roce vzrostl o 13,6 procenta na 109,4 miliard dolarů (asi 2,49 bilionu korun), přičemž nejvýznamnějšími artikly jsou oděv, mobilní telefony a další elektronika či dřevěný nábytek, píše Retuers. V pondělí se očekává setkání amerických a vietnamských šéfů technologických firem společně s ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.

Bidenova nedělní tisková konference v Hanoji se nicméně více než vztahů s Vietnamem týkala vztahů s Čínou. Šéf Bílého domu zopakoval, že cílem Spojených států není ekonomicky oslabit Čínu nebo zpomalit její růst. „Všichni se máme lépe, když se Číně dobře daří. Chci, aby se Číně dobře dařilo, ale musí hrát podle pravidel,“ poznamenal Biden.

Hospodářské problémy Číny podle šéfa Bílého domu spíše snižují pravděpodobnost, že Peking uskuteční invazi na Tchaj-wan. Řekl to podle agentur Reuters a Bloomberg. Hospodářský růst v Číně podle Bidena zpomaluje kvůli slabé světové ekonomice i kvůli politice čínské vlády. Americký prezident hospodářskou situaci v Číně označil za krizi a poukázal mimo jiné na problémy v realitním sektoru a na vysokou nezaměstnanost mládeže. Uvedl rovněž, že jeho čínský protějšek Si Ťin-pching má nyní „plné ruce práce“.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

Biden v Hanoji zůstane do pondělí, kdy odletí zpět do Spojených států.

Jednání s Ruskem a Čínou

Za „všeobecné strategické partnery“ Vietnam označuje také Čínu, Rusko, Indii a Jižní Koreu a snaží se udržovat dobré vztahy se všemi světovými mocnostmi. Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Vietnamu je podle diplomatů obeznámených se situací naplánovaná na další dny až týdny.

Agentura Reuters napsala, že měla k dispozici dokumenty vietnamské vlády, které popisují jednání mezi vietnamskou stranou a Moskvou o splátkovém nákupu ruských těžkých zbraní, včetně protilodních střel, vrtulníků, protiletadlových systémů a bojových letounů v celkové hodnotě osmi miliard dolarů (asi 182 miliard korun).

O možném nákupu vojenského vybavení vyjednává Vietnam i s dalšími stranami včetně Spojených států, které mu nabízejí diverzifikaci od ruského vybavení, což je pro vietnamskou stranu lákavá nabídka, řekl Reuters zástupce amerického poradce pro národní bezpečnost Jon Finer.