Z italské Lampedusy míří do Francie stále více migrantů, města u hranic mají obavy

Události: Migrace do Francie z Lampedusy (zdroj: ČT24)

Tři tisíce migrantů zadrželi francouzští policisté na hranicích s Itálií za pouhé dva týdny. A další velké počty se chystají. Úřady nepochybují o tom, že velká většina migrantů z ostrova Lampedusa bude směřovat právě do Francie. Ve městech na hranicích rostou obavy.

Menton je město na hranicích s Itálií. Velkou uprchlickou vlnu zažilo před několika lety. Řadu obyvatel vyděsila tak, že své domovy opustili. Další o tom teď uvažují. „Čekají nás velké potíže. Teď nevíme, co se stane. Uprchlíky rozdělí do dalších italských měst. Ale nemůžeme přijmout všechny, co přijedou na Lampedusu,“ popsala obyvatelka Mentonu Clara.

Hranice posílily dvě stovky francouzských policistů, další mohou následovat, do země migranty zatím nepouštějí. Ti to zkouší jinde. Nejčastěji o něco severněji nebo až přes Alpy. Tudy je cesta složitější, ale hranice jsou méně chráněné. Migranti, které policie zadrží a vrátí zpět, to zkoušejí znovu. „Nemluvím italsky ani anglicky, neznám žádný jiný jazyk. Nezbývá mi nic jiného než Francie,“ řekl migrant z bývalé francouzské kolonie Guinei.

Od začátku roku zadrželi policisté více než třicet tisíc lidí, kteří se pokusili do Francie dostat. Ne všechny ale nová uprchlická vlna děsí. Poukazují na běžence, kteří se uplatnili třeba v pohostinství a ve službách.

„V hotelové škole v Cannes je spousta mladých lidí, kteří neuměli ani slovo francouzsky, ale mají obrovskou chuť se učit a dělají skvělou práci. Musíme jim dát šanci,“ uvedl bývalý šéfkuchař hotelu Majestic Mario d'Orio.  

U Mentonu chystají úřady tábor, kde by mohli nově příchozí najít dočasný domov. Francie volá po pomoci Itálie a řešení problému v rámci celé Evropské Unie. Jak při přerozdělování migrantů, tak v úsilí snížit počet těch, kteří se chtějí na starý kontinent dostat.

„My Evropané musíme svou pomoc podmínit zodpovědnější migrační politikou těchto zemí. Chci v tomto směru spolupracovat s Tuniskem,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Šedesát procent migrantů umístěných na Lampeduse ovládá francouzštinu, včetně příchozích právě z Tuniska. A ti se často budou snažit dostat do Francie.