Venezuelská vláda a opozice hlásí dílčí dohodu, týká se mimo jiné sociální podpory obyvatel

V Mexiku skončilo další kolo jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí. Zástupci obou stran se dohodli na vytvoření mechanismu sociální podpory pro Venezuelany, uvedla agentura EFE. Mechanismus by mohl být financován prostředky ze zablokovaných venezuelských účtů v zahraničí. Jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí začala v srpnu, další kolo by se mělo odehrát koncem září. Podobná jednání v předchozích letech skončila bez výsledku.

Pro to, aby byl mechanismus financován prostředky, které jsou zablokované v zahraničí, se vyslovil vedoucí vládních vyjednavačů Jorge Rodríguez. Vláda vede s opozicí například spor o tom, komu patří zlaté rezervy uložené v Londýně.

Šéf opozičních vyjednávačů Gerardo Blyde uvedl, že je nutné vytvořit kontrolní komisi, která má dohlížet na to, že peníze opravdu půjdou na sociální projekty, a nikoliv na financování vládní politiky.

Peníze v rámci sociálního schématu by měly být použity i na výdaje spojené s epidemií covidu-19. Venezuela zažívá v posledních letech vážné ekonomické problémy, které vláda připisuje mezinárodním sankcím.

Kromě sociálních projektů se dosažená dílčí dohoda týká i teritoriálního sporu se sousední Guayanou, uvedla agentura Reuters.

Hlavní vyjednavač opozice Gerardo Blyde Perez
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Vláda chce zrušení sankcí, opozice svobodné volby

Další kolo jednání by se podle norského velvyslanectví, které je prostředníkem mezi vládou a opozicí, mělo týkat justice a právního státu. Obě strany chtějí podle společného vyjádření pokračovat i v debatě o sociálních a ekonomických tématech. Další rozhovory by se měly uskutečnit od 24. do 27. září.

Jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí začala v srpnu. Pozorovatelé přisuzují obnově dialogu propuštění předáka opozice Freddyho Guevary z vězení a úmysl opozičních stran kandidovat v regionálních volbách, jež se uskuteční v listopadu.

Opozice chce dosáhnout uspořádání svobodných voleb v zemi. Výměnou nabízí vládě prezidenta Nicoláse Madura zrušení mezinárodních sankcí, jež silně dopadají na venezuelskou ekonomiku.