Ve Francii začal soud se Sarkozym, kvůli zdravotnímu stavu spoluobžalovaného byl odročen

Události: Soud se Sarkozym (zdroj: ČT24)

U pařížského soudu začal proces s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Politik se podle francouzských médií před soudem objevil osobně. Řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek. Sarkozymu hrozí trest až deseti let odnětí svobody a pokuta jeden milion eur (26,3 milionu korun). Exprezident vinu dlouhodobě odmítá a proces označil za zpolitizovaný.

Sarkozy se podle obžaloby dopustil korupčního jednání tím, že se pokoušel za protislužby získat tajné informace od soudce kasačního soudu Aziberta, který se zabýval kauzou financování Sarkozyho prezidentské kampaně z roku 2007. Azibertovi prezident údajně výměnou za informace nabídl lukrativní post v Monaku. 

Podle zpravodajské televize BFMTV se 73letý Azibert k soudu nedostavil a prostřednictvím svého advokáta požádal o odklad procesu. Soud si vyžádal lékařský posudek, který má určit, zda je Azibert schopen se účastnit procesu. Příslušný lékař má na vyhotovení posudku 48 hodin. Azibertův obhájce vysvětlil, že jeho klient trpěl posledních deset let problémy se srdcem, s dýcháním a vysokým tlakem a jeho lékaři mu důrazně doporučili, aby kvůli epidemii covidu-19 neopouštěl Bordeaux, kde žije.

Společně s exprezidentem a Azibertem je z korupce a z obchodování s vlivem obžalován také významný pařížský právník Thierry Herzog, který údajně sloužil jako prostředník při získávání informací od kasačního soudce. Na věc se přišlo díky odposlechům telefonních hovorů.

„V podstatě v tuto chvíli není jasné, jaké další důkazy může obžalova mít, opírá se především o dané odposlechy. Na veřejnost probleskly informace z těchto odposlechů, kde se Sarkozy ptá, zda je jeho právník v kontaktu se soudcem a jak vlastně všechno probíhá. Sarkozy tvrdí, že letenky do Monaka, kde se měl setkat s princem, měl koupeny dlouho dopředu a vůbec nesouvisí s tímto případem,“ vysvětlil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. 

Studio ČT24: Jan Šmíd k případu Sarkozy (zdroj: ČT24)

Zvrat v dalším důležitém případu

Francouzská média proces označují za historický, jelikož je Sarkozy první bývalou hlavou státu páté republiky, tedy od roku 1958, která stanula před soudem kvůli korupci. Soudní líčení by mělo trvat do 10. prosince. 

Šmíd uvedl, že procesu je ve Francii věnována velká pozornost, protože se jedná o Sarkozyho politickou budoucnost. Pokud z něj vyjde vítězně, není vyloučeno, že by se vrátil na politickou scénu. Tamní pravice dle zpravodaje nyní žádnou výraznou osobnost nemá. Sarkozyho knihy se velmi dobře prodávají, jeho popularita je stále vysoká.

Konzervativní politik byl prezidentem v letech 2007 až 2012. V boji o druhé funkční období Sarkozy prohrál se socialistou Francoisem Hollandem. Z politiky odešel v roce 2016. Stále je ale vlivným člověkem na francouzské politické scéně, ve svém úřadu přijímá řadu vlivných lidí a snaží se očistit své jméno. 

V současné chvíli exprezidentovi nahrává do karet vývoj i v dalších případech, hlavně kolem financování jeho prezidentské kampaně ze strany Libye. Hlavní žalobce, libyjský obchodník se zbraněmi, totiž svou obžalobu stáhl. „Takže bude záležet na tomto procesu, každopádně nastal do jisté míry zvrat v soudních peripetiích bývalého prezidenta,“ dodal Šmíd.