Ve Francii pokračují protesty proti penzijní reformě, stávkují lidé v energetice

Komentář Jana Šmída ke stávce ve francouzském energetickém sektoru (zdroj: ČT24)

Po celé Francii stávkují zaměstnanci v přístavech, rafineriích či elektrárnách státního podniku EDF. Některé čerpací stanice pociťují nedostatek nafty, velké komplikace ale hrozí až v případě, že by protesty pokračovaly delší dobu. Stávkujícím vadí připravovaná důchodová reforma, kterou prosazuje vláda a proti které se staví většina Francouzů. Zaměstnanci přístavů jsou odhodláni nepracovat 24 hodin, ostatní 48 hodin. Stávku svolala francouzská odborová ústředna CGT.

Nynější stávka není tak výrazná, jako kdyby stávkovali zaměstnanci v dopravě, ale v některých oblastech je citelná, říká zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Už teď je hlášeno přerušení dodávek elektrické energie z větrných elektráren a také situace v docích je komplikovaná. Všechny tyto problémy se projeví až za několik dní, a to se týká i stávky v rafineriích. To znamená, že může být nedostatek pohonných hmot, pokud tyto stávky budou pokračovat,“ podotkl zpravodaj.

„Odbory pokračují v tlaku na vládu, chtějí si vytvořit ještě vhodnější půdu před úterní manifestací (na úterý se plánuje celostátní stávka – pozn. red.), jsou povzbuzeny tím, kolik lidí se zúčastnilo první generální stávky,“ dodal Šmíd s odkazem na protest z minulého týdne, do kterého se zapojilo přes milion lidí.

Výpadky proudu by nastat neměly

Aktuální stávka by se mohla projevit i poklesem produkce jaderných elektráren, ale neměla by vést k výpadkům proudu. Regulátor má podle francouzského práva možnost povolat klíčové zaměstnance do práce, pokud je to nezbytně nutné. Fabrice Coudour ze svazu CGT ale zpochybňuje, že taková nouze už nastala, a obává se, aby orgány tuto pravomoc nezneužily.

V jednotlivých závodech energetické společnosti TotalEnergies odbory hlásí zapojení do stávky mezi padesáti a sty procenty. Jejich heslem je „nic neprojde dovnitř ani ven“.

Na čerpacích stanicích je navzdory stávce zatím pohonných hmot dostatek. Jejich provozovatelé se po ohlášení stávky předem zásobili. „Řada řidičů si pohonné hmoty koupila do zásoby, ale na některých čerpacích stanicích už je určitý problém s nedostatkem pohonných hmot, zejména dieselu, a pokud ta situace bude trvat dál, tak se to může všechno hodně zkomplikovat,“ upřesnil Šmíd.

Proti reformě je přes sedmdesát procent lidí

Plánovaná reforma počítá se zvýšením věkové hranice odchodu do důchodu o dva roky na 64 let a dotkla by se i zaměstnanců v energetice, kteří měli dosud speciální režim. O reformě bude v pondělí opět jednat vláda, na úterý je pak ohlášena velká celostátní stávka, do které se chtějí zapojit i učitelé nebo státní zaměstnanci.

„Dnešní průzkumy ukazují, že už 72 procent Francouzů je proti návrhu na penzijní reformu, to je vůbec nejvyšší číslo od začátku průzkumů. Takže ten tlak na vládu se zvyšuje,“ uzavřel Šmíd.