Válka na Ukrajině škodí celému světu, řekli afričtí lídři Putinovi

Události: Prezident JAR jednal s Putinem o ruské invazi (zdroj: ČT24)

Delegace sedmi afrických zemí se snaží zprostředkovat mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem. V pátek se jejich zástupci setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, v sobotu mluvili v Petrohradě s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Řekli mu, že Ruskem vyvolaná agrese tvrdě dopadá na řadu zemí světa a představili svůj desetibodový mírový plán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že Moskva základní postoje sdílí, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že plán by bylo složité realizovat. Putin ale prý o iniciativu projevil zájem.

Představitelé afrických zemí vedení jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou v pátek na Ukrajině navštívili hromadný hrob ve městě Buča. Uctění památky obětí ruské invaze je tradiční součástí programu zahraničních návštěv.

Následovala prohlídka zničené vojenské techniky a jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Delegacím z Afriky program navíc narušil protiletecký poplach. „Od nás pojedou do země, která na ně dnes vystřelila rakety. Je to jejich rozhodnutí. Je ale logické? Já tomu nerozumím,“ pozastavil se nad rozhodnutím afrických představitelů Zelenskyj. 

Jednání s Putinem

Přestože jsou africké země od války zdánlivě daleko, výrazně ji pociťují. Jsou totiž závislé na dodávkách hnojiv a zemědělských produktů z Ukrajiny i Ruska. Od Zelenského ale jejich zástupci slyšeli, že jednat o míru je možné až po stažení ruských sil z ukrajinského území.

Ke stažení vojáků se proto během soboty pokusili přesvědčit, podle všeho neúspěšně, Vladimira Putina. „Slyšeli jsme zde o raketových útocích. To jsou záležitosti, které rozhodně mír nepodporují,“ řekl před hovorem s Putinem prezident Jihoafrické republiky Ramaphosa.

Rusko v květnu ve snaze překazit Kyjevu protiofenzivu spustilo masivní ostřelování ukrajinských měst. Na cíle v napadené zemi od té doby vyslalo stovky raket a útočných dronů. 

Putin po jednání s africkou delegací prohlásil, že oceňuje snahu o dialog. „Jsme otevřeni konstruktivnímu dialogu se všemi, kdo si přejí mír založený na principech spravedlnosti a přihlížejí k legitimním zájmům zainteresovaných stran,“ prohlásil podle agentury Reuters . Podle něj je „Rusko připraveno zvážit jakékoli africké návrhy pro urovnání situace na Ukrajině, Kyjev ale rozhovory odmítá“. 

Válka dopadá na celý svět

Jihoafrický prezident v Petrohradě zdůraznil, že boje na Ukrajině škodí celému světu. „Tato válka nemůže trvat věčně. Je v našem společném zájmu, aby skončila, protože má negativní následky pro africké a mnohé další země po celém světě,“ dodal. 

Členy africké delegace jsou kromě prezidenta Jihoafrické republiky i zástupci Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžské republiky a souostroví Komory. 

Jedním z důležitých bodů jednání byla černomořská obilná dohoda. Mnoho států afrického kontinentu je totiž závislých na vývozu obilí a hnojiv z Ruska a Ukrajiny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale v sobotu večer prohlásil, že pravděpodobně není šance na její další prodloužení. 

Putin africkým představitelům řekl, že podle něj krize na světovém trhu s potravinami není důsledkem konfliktu na Ukrajině, ale je způsobena kroky západních zemí.

„Vývoz ukrajinského obilí na základě dohody, která zajišťuje jeho bezpečnou přepravu přes Černé moře, nepomáhá řešit problémy Afriky s vysokými cenami potravin, protože jen tři procenta tohoto exportu se dostala do nejchudších zemí,“ citovala agentura Reuters Putina.

Africký plán rovněž obsahuje výzvu k návratu všech dětí z konfliktních oblastí na Ukrajině do svých domovů. Putin k tomu řekl, že Rusko žádným ukrajinským dětem v návratu domů nebrání. „Odvezli jsme je z konfliktní zóny a zachránili tak jejich životy,“ prohlásil.