V Rijádu byli zadrženi tři členové královské rodiny Saúdů. Spekuluje se o pokusu o převrat

V Saúdské Arábii byli zadrženi tři vysoce postavení členové vládnoucí královské rodiny Saúdů – princ Ahmad bin Abdal Azíz, který je mladším bratrem krále Salmána, králův synovec Muhammad bin Najíf Saúd a jeho nevlastní bratr Naváf bin Najíf. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Podle nich zadržení údajně plánovali puč.

V Rijádu zřejmě pokračuje mocenský boj z poloviny desetiletí, který vyvrcholil tím, že saúdský král Salmán jmenoval korunním princem svého syna Muhammada bin Salmána namísto synovce Muhammada bin Najífa.

Podle tří zdrojů Reuters, včetně regionálních, byli Muhammad bin Najíf a Naváf bin Najíf zatčeni v soukromém táboře v poušti. Ahmad bin Abdal Azíz byl podle dvou dalších zdrojů zadržen ve svém domě a odvezen odtud. Kde se nyní zadržení nacházejí, není známo.

Korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd „je obvinil z udržování kontaktů s cizími mocnostmi, včetně Američanů a dalších, s cílem uskutečnit státní převrat,“ řekl jeden z regionálních zdrojů Reuters. Podle dalšího zdroje byli zadržení princové obviněni z „velezrady“.

„Zatím se hovoří o zradě. Prý mělo jít o intriky těchto význačných členů královské rodiny proti samotnému králi, a tudíž i proti korunnímu princi. (…) Podle zpráv či spekulací lze usuzovat, že zadržení měli připravovat nástup na trůn králova bratra Ahmada bin Abdal Azíze,“ řekl arabista Jaromír Marek s odkazem na arabská média.

Zároveň se ale sám domnívá, že jde hlavně o „posilování moci korunního prince“. Oficiálně se saúdské úřady nevyjádřily, příčiny zásahu proti členům královské rodiny tedy nejsou zcela zřejmé.

Muhammad bin Salmán nechal již po svém jmenování korunním princem v roce 2017 zatknout několik členů královské rodiny. Tehdy zásahy proti svým příbuzným zdůvodňoval jako protikorupční kampaň.

Zároveň ale čelí pro svoji politiku výhradám od dalších členů královské rodiny, někteří zpochybňují jeho vladařské schopnosti s odkazem na vraždu novináře Džamála Chášakdžího. Odpovědnost za ni Salmán loni přiznal. Na Salmána se snáší i mezinárodní kritika kvůli válce v sousedním Jemenu.