„Nesu veškerou odpovědnost.“ Saúdský princ promluvil o vraždě novináře Chášakdžího

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán připustil odpovědnost v případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Princ to uvedl v dokumentu americké televize PBS. Chášakdží byl loni brutálně zavražděn na velvyslanectví v Istanbulu.

„Stalo se to v době, kdy na věci dohlížím já. Nesu veškerou odpovědnost,“ řekl princ v dokumentu s názvem Korunní princ Saúdské Arábie, který bude PBS vysílat 1. října a z nějž byly zveřejněny některé části.

Princ dosud o případu veřejně nemluvil, některé západní vlády i americká Ústřední zpravodajská služba se však domnívají, že dal k zabití příkaz. To ale druhý nejmocnější muž království v rozhovoru nepotvrdil.

Moderátor Martin Smith položil otázku, jak se mohla vražda stát, aniž o ní princ konkrétně věděl. „Máme dvacet milionů lidí a máme tři miliony vládních zaměstnanců,“ zněla odpověď. 

Na dotaz, zda vrazi dostali možnost použít soukromá vládní letadla, princ odpověděl: „Mám ministry na to, aby věci zařizovali, oni jsou odpovědní. Měli právo to umožnit.“

Agentura Reuters připomíná, že případ poškodil princovu pověst a že od té doby nenavštívil USA ani Evropu. Bin Salmán má však stále velmi významného spojence v americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Ten trvá na tom, že i kdyby se podezření potvrdilo, zůstane Saúdská Arábie neochvějným americkým partnerem. Šéf Bílého domu má mimo jiné v plánu zrealizovat velký kontrakt na prodej zbraní Rijádu, a to přesto, že s prodejem nesouhlasí Senát. Naopak třeba Německo prodej zbraní Saúdům dočasně zakázalo.

Rijád nejprve zcela popíral, že byl Chášakdží zavražděn. Později prokurátor přiznal, že bývalý zástupce ředitele tajné služby nařídil repatriaci novináře, který žil v USA a patřil ke kritikům poměrů v království.

Příkaz k vraždě přišel přes Skype

Vyjednávání o návratu prý byla neúspěšná, takže hlavní vyjednávač nařídil novináře zabít. Příkaz dal vrahům prostřednictvím služby Skype bývalý princův poradce Saúd Kahtání, píše Reuters.

Chášakdžího tělo se dosud nenašlo, podle vyšetřovatelů bylo zřejmě rozřezáno a z konzulátu odvezeno. Saúdská Arábie poté zahájila soudní proces, v němž čelí obvinění z vraždy 11 lidí. Zatím se ale konalo pouze několik stání.

Organizace OSN Rijád vyzývá, aby byl do vyšetřování zahrnut také korunní princ a další vysocí představitelé země.