V Polsku končí soud v případu vraždy gdaňského starosty, obžaloba požaduje doživotí

Události ČT: Soud s vrahem gdaňského starosty Adamowicze (zdroj: ČT24)

V Polsku se chýlí ke konci soud ohledně vraždy někdejšího gdaňského starosty Pawla Adamowicze. V lednu 2019 ho přímo na pódiu před televizním kamerami během charitativního koncertu pobodal recidivista Stefan W. a Adamowicz o den později zraněním podlehl. V procesu zazněly závěrečné řeči, rozsudek soud vynese ve čtvrtek. Vdova i Adamowiczovi příznivci viní z nepřímého podílu na vraždě veřejnoprávní média kontrolovaná vládou, která nyní čelí kritice také v souvislosti se sebevraždou syna opoziční poslankyně.

Obhajoba tvrdí, že Stefan W. byl v době vraždy nepříčetný a že trpí psychickými poruchami. Pokud by soud toto uznal, hrozilo by útočníkovi deset až dvanáct let vězení. Naopak obžaloba požaduje doživotní trest s tím, že šlo o politicky motivovanou vraždu.

Obžalovaný se po celou dobu procesu chová velmi nevyzpytatelně. „Nejdříve mlčel, vůbec nehovořil. Přiznal se v otevřeném dopise rodině k tomu činu, přiznal se k vraždě ‚dobrého člověka'. Poté to vzal zpátky, hovoří o tom, že video, které zachycuje jeho čin, je zmanipulované televizí TVN, tedy televizí liberálního zaměření, kterou velká část Poláků, především příznivců konzervativní vlády, vnímá jako protivládně naladěnou,“ popisuje zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Stefan W. se podle něj kromě toho v soudní síni zapletl do potyčky s policisty, kteří měli dohlížet na pořádek, či vykřikoval hesla jako Alláhu akbar.

„Vyjádřil také přání, aby Zbigniew Ziobro, současný konzervativní ministr spravedlnosti, zjednal v Gdaňsku, ve kterém dlouhodobě vládne opozice, nápravu. Stefan W. dokonce vykřikoval v soudní síni, že šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński by se měl stát v Polsku doživotním diktátorem. I z těchto jeho projevů obžaloba čerpá argumenty pro to, že šlo o politicky motivovanou vraždu,“ dodal Papadopulos.

Zpravodaj Papadopulos k soudu ohledně vraždy gdaňského starosty (zdroj: ČT24)

Kritika provládních médií

Liberální opoziční politik Adamowicz čelil před smrtí negativní kampani ze strany médií ovládaných vládou. Vdova i příznivci politika z nepřímého podílu na vraždě obvinili televizi TVP, což stanice odmítla. TVP i Polský rozhlas ovládají lidé blízcí vládnoucí PiS a opozice i nezávislé organizace upozorňují, že se z veřejnoprávních médií stala hlásná trouba této národně-konzervativní strany.

Právě veřejnoprávní provládní média čelí nyní kritice v případu sebevraždy patnáctiletého syna opoziční poslankyně Magdaleny Filiksové. Na základě jejich reportáží totiž mohla veřejnost chlapce odhalit jako oběť zneužívání.

Polský rozhlas loni v prosinci informoval o případu úředníka, který byl uvězněný kvůli sexuálnímu zneužívání dětí a kvůli tomu, že jim dával drogy. Ve své reportáži poznamenal, že oběťmi byly dvě děti poslankyně ze Štětína, a zveřejnil jejich věk. Lidé si tak mohli snadno zjistit, o jaké děti šlo. O případu informovala také veřejnoprávní televize TVP. Na začátku března Filiksová oznámila, že její syn spáchal sebevraždu.

Zástupci vládní PiS upozorňovali na to, že ačkoliv se štětínský případ stal v roce 2020 a pachatel byl odsouzen v roce 2021, veřejnost o něm informoval v prosinci až právě novinář Polského rozhlasu. Tvrdili, že je to kvůli tomu, že úředník býval členem opoziční Občanské platformy. „Ti samí lidé, kteří křičí o boji proti pedofilii, ukrývají, že v jejich řadách je pedofil,“ řekl ve veřejnoprávní televizi TVP ministr školství Przemyslaw Czarnek.

Řada odborníků i komentátorů se ale podle webu Notes from Poland shoduje na tom, že případ nebyl zveřejněn ne kvůli ochraně Občanské platformy, ale kvůli ochraně nezletilých obětí.

Czarnka kritizoval vlivný katolický komentátor Tomasz Terlikowski, který ministra obvinil z toho, že tím, že se přidal k honu na čarodějnice proti rodičům sexuálně zneužitého chlapce, se „podílí na dalším znásilňování tohoto dítěte“. Terlikowského také rozlítilo utrpení dítěte, které nejdříve trpělo jako oběť sexuálního násilí a podruhé se stalo obětí ve jménu „špinavé, cynické politiky“. Vyzval k tomu, aby všichni, kdo za to ve veřejnoprávních médiích nesou odpovědnost, byli odvoláni z funkcí.

Okolnosti sebevraždy chlapce vyšetřuje prokuratura ve Štětíně. Její zástupci však ani nepotvrdili, ani nevyvrátili informaci, že to dělají na základě článku trestního zákoníku týkajícího se podněcování nebo napomáhání k sebevraždě.

„Soud s vrahem Pavla Adamowicze a také současná diskuze o sebevraždě syna opoziční poslankyně jsou velmi propojené a ukazují, že ta rétorika, vyhrocená politická kampaň, nenávistná kampaň, v Polsku nevymizela a že se podle některých možná dokonce stupňuje,“ uzavřel Papadopulos.