V lavici pro obžalované musí zasednout celé vedení Ruska, říká zmocněnec pro mezinárodní tribunál o válečných zločinech

Rozhovor s Antonem Korynevychem (zdroj: ČT24)

Za válečné zločiny by měli být souzeni nejvyšší představitelé Ruska včetně prezidenta Vladimira Putina, míní zvláštní zmocněnec Ukrajiny pro zřízení mezinárodního tribunálu pro zločin agrese Anton Korynevyč. V pořadu Události, komentáře zmínil, že v procesu ustavení nezávislého soudu vnímá výrazný posun po čtvrteční schůzce s partnery z jiných zemí, která se uskutečnila v Praze. Jako model by dle něj mohl sloužit proces, který odsoudil válečné zločince zodpovědné za zvěrstva během války v bývalé Jugoslávii. „Jsou to strašlivé zločiny. Myslím si, že svět už dávno něco takového neviděl,“ popsal.

O možnosti zřízení tribunálu pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině ve čtvrtek jednali v Praze právní experti ze států Evropské unie i jiných zemí s ukrajinskými zástupci. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Šéf resortu Jan Lipavský (Piráti) už dříve řekl, že speciální trestní tribunál je potřeba k tomu, aby mohlo být souzeno ruské nejvyšší politické vedení.

Zmocněnec Ukrajiny Anton Korynevyč, který stojí u zrodu tribunálu pro válečné zločiny, zmínil, že považuje jednání za významný posun v dokumentaci dopadů ruské agrese. „A je naprosto jasné, že pouze na základě spolupráce mezi státy můžeme vytvořit podobný tribunál, samotná Ukrajina nic takového vytvořit nedokáže,“ řekl s tím, že souhlasí, aby se budoucí soud konal v Haagu podobně jako proces s lidmi zodpovědnými za zvěrstva během války v bývalé Jugoslávii. 

Na Ukrajině od loňské ruské invaze došlo k významným zločinům proti míru, včetně genocidy a násilné protiprávní deportace ukrajinských dětí a jiných ukrajinských občanů na území Ruské federace, míní Korynevyč. Myslí si proto, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i tamní vláda považují zřízení nezávislého soudu za jednu z největších priorit.

Válečné zločiny v rukou ruských elit

Dokumentaci zločinů provádí ukrajinští právníci a prokurátoři ve spolupráci s místními aktivisty i díky svědectví ruských vězňů.  „Ve skutečnosti válečné zločiny dokumentují ukrajinští právníci, prokurátoři a tak dále. Jistě víte, že území Ukrajiny je částečně osvobozeno od okupace, a právě tam jsme přišli. V Buče, Irpini, Izjumu se děla tato zvěrstva a právě tam jsme zahájili jejich dokumentaci,“ říká zmocněnec. 

Je rovněž přesvědčený, že v lavicích pro obviněné by měli zasednout nejvyšší představitelé Ruské federace v čele s jejím prezidentem Vladimirem Putinem. „Je to zločin elit, těch, kteří rozhodovali o zahájení agresivní války proti Ukrajině. Za tento zločin nemají být potrestáni řadoví vojáci,“ míní.  

Zdůrazňuje rovněž, že by se měl soudní proces odehrávat mimo území Ukrajiny, a vnímá proto spolupráci dalších zemí jako významnou. „Právě teď projednáváme s našimi partnery, jak to a jakým způsobem bude tento tribunál zřízen. Myslíme si, že je velmi pozitivní, když bude zřízen mimo území Ukrajiny. Jako velmi vhodný se jeví Haag, protože tam se nachází více mezinárodních soudů,“ řekl.