V Jokohamě začala z lodi v karanténě evakuace Američanů. Čtyřicet z nich se nakazilo koronavirem

Tchaj-wan oznámil první oběť koronaviru (zdroj: ČT24)

Z výletní lodi Diamond Princess, která od počátku února kotví v karanténě v přístavu japonského města Jokohama se 355 nakaženými novým koronavirem na palubě, začalo vyloďování Američanů, oznámila agentura AFP. Server BBC News s odvoláním na americké úřady uvedl, že z téměř čtyř stovek Američanů na výletní lodi se čtyři desítky koronavirem nakazily. Léčit se budou v Japonsku. Šíření nákazy pokračuje v pevninské Číně i v Japonsku a Tchaj-wan oznámil první úmrtí – koronaviru podlehl muž kolem šedesáti let.

Čtyřicet Američanů z výletní lodi Diamond Princess je nakaženo novým koronavirem. Patří mezi 400 lidí z USA, kteří opouštějí loď zakotvenou v Japonsku. Většina z nich má odletět do USA ve dvou vládních evakuačních letadlech, jež Spojené státy pro své občany vyslaly. Ale ti, kteří jsou nakaženi, se budou léčit v japonských nemocnicích, uvedla BBC.

Autobusy s Američany ještě zůstávají v areálu přístavu. „Musíme čekat s odjezdem, dokud úplně všichni nenastoupí,“ řekla AFP Sarah Aranaová z Kalifornie, která je v jednom z autobusů. „Jsem ráda, že můžu (z lodi) odejít,“ dodala s tím, že americká vláda se k tomuto kroku měla odhodlat mnohem dřív.

Před nástupem do autobusu cestující podle Aranaové prošli namátkovou pasovou kontrolou, bez lékařského vyšetření. Z autobusu by se pak měli dostat na palubu jednoho ze dvou speciálně vyslaných letadel, které Američany přepraví do vlasti. Tam mají zůstat dalších 14 dní v karanténě; někteří na letecké základně v Kalifornii, další v Texasu. Aranaová dodala, že sama ještě neví, kde skončí.

„Odletíme za pár hodin, žádné podrobnosti ještě nevíme. Možná skončím v Texasu, anebo v Nebrasce,“ řekla agentuře Reuters Gay Courterová.

Někteří Američané evakuaci odmítli

Někteří Američané evakuaci odmítli. „Proč bych měl nastoupit do autobusu a letadla s lidmi, kteří jsou možná nakažení a se kterými jsem strávil skoro dva týdny v izolaci?“ napsal na Twitteru právník Matt Smith.

Ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthony Fauci televizi CBS řekl, že cestující, u nichž se nákaza projeví během letu do USA, budou odděleni od ostatních pasažérů.

Přes 3700 cestujících a členů posádky je v karanténě na výletní lodi od 3. února. Podezření, že se nemoc na plavidle šíří, pojaly japonské úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na ní před tím pobýval.

Z celkem sedmdesáti lidí, u kterých se přítomnost nového typu koronaviru nyní prokázala, jich podle ministra Katóa 38 nevykazuje symptomy nemoci Covid-19, které jsou podobné symptomům chřipky.

Japonsko původně chtělo nechat na lodi všechny pasažéry do středy příštího týdne, nakonec však v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh všechny osoby, kterým je osmdesát a více let, trpí nějakou chronickou chorobou nebo měli kajuty bez oken s podmínkou, že budou mít negativní testy na nový koronavirus.

Japonští zdravotníci dosud testovali na lodi hlavně lidi starší sedmdesáti let, od neděle chtějí začít provádět testy i u lidí mladších. Celkem zatím stihli otestovat 1219 lidí.

Podle agentury Kjódó se chystají letadla k evakuaci svých občanů vyslat také Kanada a Hongkong. Kanaďanů je na lodi 255, obyvatel Hongkongu zhruba 330. 

A vyslání letadla do Japonska oznámil také italský ministr zahraničí Luigi Di Maio. Na palubě výletní lodi je 35 Italů, 25 z toho jsou členové posádky, včetně kapitána. Datum evakuačního letu ještě nebylo stanoveno.

Počet nakažených v Číně přesáhl 68 tisíc

Počet osob nakažených koronavirem v pevninské Číně přesáhl v sobotu hranici 68 tisíc. Oznámily to místní úřady. Na chorobu Covid-19 v Číně, bez Hongkongu a Macaa, do soboty zemřelo 1662 osob. Všechna nová sobotní úmrtí byla hlášena z provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy.

V provincii v sobotu zemřelo 139 lidí, tedy stejný počet jako v pátek. Přibylo 1843 infikovaných, což je méně než předchozí den. Celkem se v provincii Chu-pej koronavirem nakazilo 56 249 lidí, podle pátečních statistik jich bylo 54 406. V celé pevninské Číně je 68 335 nakažených.

Počty nově nakažených se výrazně snižují ve srovnání se čtvrtkem, kdy bylo v pevninské Číně nahlášeno přes 5000 nových případů a v provincii Chu-pej přes 4800. Provinční zdravotnická komise začala do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě.

Nejvíce případů onemocnění a úmrtí je právě v Číně. Mimo pevninskou Čínu byla zatím hlášena čtyři úmrtí, konkrétně v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách a ve Francii, kde byla oznámena první oběť mimo Asii.

Hlášení z Tchaj-wanu

K zemím, které hlásí úmrtí způsobené nákazou Covid-19, v neděli přibyl také ostrovní Tchaj-wan. Místní ministr zdravotnictví informoval, že nemoci podlehl muž ve věku kolem šedesáti let, který v nedávné době necestoval do zahraničí.

Trpěl ale diabetem a hepatitidou typu B. Zesnulý pracoval jako taxikář a jeho klientelu tvořili hlavně lidé z Hongkongu, Macaa a pevninské Číny. Ministr také uvedl, že nákaza novým koronavirem se potvrdila i u další osoby z taxikářovy rodiny.

„Zatím se nám ještě nepodařilo zjistit jeho kontakty, aktivně to ale vyšetřujeme v naději, že najdeme zdroj nákazy,“ řekl ministr. Na ostrově bylo dosud potvrzeno dvacet nakažených osob.

Tchaj-wan zakázal vstup do země lidem z Číny a cizincům, kteří nedávno Čínu navštívili, pozastavil také většinu letů do destinací v Číně. Mnoho škol navíc prodloužilo novoroční prázdniny až do konce února ve snaze potlačit šíření viru. V pondělí příslušné tchajwanské úřady začnou testovat všechny pacienty s podezřelými symptomy, pokud v nedávné době cestovali za hranice.

Pokud jde o výletní loď Westerdam, která ve čtvrtek zakotvila v Kambodži po odmítnutí ostatními zeměmi, vyšetření jedné z cestujících, třiaosmdesátileté Američanky, po příletu do Malajsie potvrdilo, že se nakazila koronavirem. Uvedla to agentura Reuters.