V Číně stávkují dělníci, protože jim firmy nevyplácí mzdy. Příčinou je krachující realitní sektor

Horizont ČT24: Protesty dělníků v Číně (zdroj: ČT24)

Čína se snaží zachránit krachující realitní sektor, který je pilířem ekonomiky. Centrální banka rekordně snížila sazbu pro hypotéky ze 4,20 na 3,95 procenta, ale důvěra zákazníků v trh s nemovitostmi je nízká. Prodeje váznou, hromadí se dluhy a nedokončené projekty. Dělníci stávkují, protože jim podniky neplatí.

Dělníci protestují kvůli nevyplaceným mzdám, v Číně se jedná o chronický problém. Námezdní síly zřídkakdy dostávají smlouvy. Nezávislé odbory jsou zakázané a státní jsou většinou na straně podniků. Podle hongkongské organizace, která pracující podporuje, je stávek čím dál víc.

„Loni jsme zaznamenali v celé Číně šestnáct set případů protestujících dělníků. Oproti roku 2022 je to dvojnásobek,“ poznamenal Aidan Chau, mluvčí China Labour Bulletin.

Nejhorší je situace před jarními svátky. Dělníci se domáhají několikaměsíční mzdy, aby přivezli peníze rodině. Někteří blokují silnice, jiní hrozí sebevraždou. „Byl jsem na všech úřadech a nevím, co dál. Zabiju se, protože spravedlnost neexistuje,“ prohlásil jeden z čínských dělníků na sociální síti X.

Vláda hrozí firmám pokutami

„Čínská ekonomika má potíže a protestů kvůli nim přibývá. Některým firmám klesají zakázky a finanční problémy přenášejí na zaměstnance,“ poznamenala zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Kvůli krizi realitního sektoru se to týká hlavně stavebních dělníků, kterých je v Číně 52 milionů, ale i pracujících v textilním a elektronickém průmyslu. Stávky mají částečný úspěch.

„Například když továrna zkrachuje, manažer chce vyplatit jen 50 procent mezd, ale po protestu vyplatí třeba 70 nebo 80 procent. To je pořád nezákonné, ale aspoň je to částečný úspěch,“ přiblížil mluvčí China Labour Bulletin. Vláda zahájila kampaň na vymýcení problému. Firmám hrozí pokutami, ale hlavním cílem je stabilita společnosti, takže trestá i protestující.

Problémy ohledně realitního trhu v Číně byly podle sinologa Filipa Jirouše tamní vládou dlouhodobě odkládány. „Realitní trh a nadkapacita i zbytečně vysoká produktivita stavebního sektoru vedly k tomu, že se stavělo zbytečně a čistě za vládní peníze. Dlouhodobě se tato bublina nafukovala. Loni se zdálo, že Peking se rozhodl, že tento sektor nebude nadále podporovat a je na čase tu bublinu splasknout,“ popsal Jirouš.